Tijdens de installatie schrijven programma's (of het nu gaat om kantoortoepassingen of games) bestanden weg in veel verschillende mappen, Het overzicht gaat snel verloren en vergeten mappen blijven na verwijdering op de harde schijf staan. Niet alleen stelen ze waardevolle opslagruimte, de databerg maakt het zoeken naar individuele bestanden onnodig moeilijk. uninstallers zijn (soms gratis) programma's die de oorlog hebben verklaard aan dergelijke chaotische programma's.

Ze hebben verschillende opschoonprocedures: Sommigen analyseren de volledige harde schijf en sporen zoveel mogelijk programmaonderdelen op, waar ze zich ook bevinden. De anderen maken snapshots van het systeem nog voordat een programma is geïnstalleerd. Als de gebruiker een programma verwijdert, vergelijken de deïnstallatieprogramma's de staat van de schijf voor en na de installatie en filteren ze alle programmaonderdelen. Veel ontwikkelaars adverteren ook dat hun uninstaller niet alleen grondiger is dan de Windows uninstaller, maar ook sneller. De Revo Uninstaller, bijvoorbeeld, zou ook verwijderingen moeten uitvoeren waarbij Windows de installatie afbreekt met een foutmelding. De ontwikkelaar noemt dit "forced uninstall".

Wij hebben de beste uninstallers voor je op een rijtje gezet.

IObit Uninstaller

Als je programma's volledig en zonder sporen wilt verwijderen, gebruik dan de gratis IObit Uninstaller.

Met de gratis IObit Uninstaller 8.4.0.8 kan je ongewenste mappen en programma's verwijderen. Om je een overzicht te geven van de geïnstalleerde software, geeft IObit Uninstaller je een duidelijke lijst. De tabbladen specificeren de categorie zodat je naar de laatst geïnstalleerde programma's of werkbalken kunt springen. De drie methoden Standard, Advanced en Forced Uninstall zijn beschikbaar voor het verwijderen van geïnstalleerde software. Om veiligheidsredenen wordt automatisch een herstelpunt aangemaakt voordat je de installatie verwijdert, zodat je de verwijdering indien nodig ongedaan kunt maken. Na de deïnstallatie scant IObit Uninstaller het register om alle resterende gegevens te verwijderen, zodat er geen sporen van de programma's op het systeem achterblijven.

Haal IObit Uninstaller hier

Revo Uninstaller

De Revo Uninstaller verwijdert ongewenste en overbodige software snel, betrouwbaar en makkelijk.

De Revo Uninstaller 4.0.5 toont je alle geïnstalleerde programma's in een overzichtelijke lijst en verwijdert ze met een simpele muisklik. Zelfs tijdelijke bestanden die niet meer nodig zijn worden door Revo Uninstaller verwijderd.

Een ander kenmerk van de Revo Uninstaller is de Hunter Mode. Als je in deze modus bent, kun je snel en gemakkelijk informatie over bepaalde programma's krijgen door de cursor over het betreffende pictogram te bewegen. Vervolgens kan je aan de hand van de informatie beslissen of je het programma al dan niet wilt verwijderen.

Andere hulpmiddelen die zijn opgenomen in Revo Uninstaller:

  • Revo Uninstaller - Junk Files Cleaner -> zoekt en verwijdert junk files
  • Revo Uninstaller - Windows Tools -> vereenvoudigt de toegang tot praktische Windows-hulpmiddelen
  • Revo Uninstaller - Autorun Manager -> vergemakkelijkt het beheer van programma's die automatisch worden geopend wanneer Windows wordt opgestart.
  • Revo Uninstaller - Browsers Cleaner -> verwijdert op betrouwbare wijze browsergeschiedenis
  • Revo Uninstaller - MS Office Cleaner -> verwijdert informatie over uw recent geopende MS Office documenten.
  • Revo Uninstaller - Evidence Remover -> herstelt reeds verwijderde documenten en folders
  • Revo Uninstaller - Unrecoverable Delete -> verwijdert documenten en mappen onherroepelijk.

Opmerking: De freeware versie van Revo Uninstaller 2.06 kan gevonden worden onder alternatieve downloads. Deze versie is echter alleen geschikt voor 32-bits systemen.

Haal Revo Uninstaller hier

Absolute Uninstaller

Met de freeware Absolute Uninstaller 5.3.1.23 kunnen programma's volledig uit het systeem worden verwijderd. De systeemtool fungeert als vervanging van de Windows-eigen uninstaller. Absolute Uninstaller verwijdert ook bestanden, snelkoppelingen, registervermeldingen en mappen die de standaard uninstaller niet vindt of om andere redenen niet verwijdert. De fabrikant van Absolute Uninstaller belooft een schoon register, een nette harde schijf en een sneller systeem. De systeemtool biedt naast een eenvoudige en duidelijke menubegeleiding zeer goede zoekfunctie.

Tips:

Je kunt een registry cleaner gebruiken om het register op te schonen van achtergelaten datasnippers. De Wise Registry Cleaner reinigt bijvoorbeeld gratis het register.

Haal Absolute Uninstaller hier

System Cleaner

Het programma System Cleaner vindt en verwijdert defecte en overbodige bestanden.

Resterende bestanden van oude installaties, vooral van andere disk-tools, deïnstallatieprogramma's en defragmentatieprogramma's, worden verwijderd, evenals tijdelijke en dubbele bestanden. Daasnaast verwijdert System Cleaner 7.7.40.800 onjuiste en niet meer benodigde gegevens in het register.

Bovendien verwijdert System Cleaner alle sporen van je internetbezoeken en handelingen die je op je pc hebt uitgevoerd.

Haal System Cleaner hier


Smarty Uninstaller

Als de verwijderingsopties van de afzonderlijke programma's mislukken, zal de Smarty Uninstaller je uit de brand helpen.

De Smarty Uninstaller 4.9.0 tool helpt je zelfs de hardnekkigste resten te verwijderen. Het onderzoekt het register en detecteert onjuist geïnstalleerde of verwijderde programma's en verwijdert ze volledig indien gewenst.

De demoversie kan 21 dagen worden getest.

Haal Smarty Uninstaller hier

Uninstall Cleaner

De gratis Uninstall Cleaner verwijdert alle programma's op ongeveer dezelfde manier als de Windows uninstaller, maar gaat wat stappen verder en verwijdert ook de resterende items.

Uninstall Cleaner 2.2 hoeft niet te worden geïnstalleerd en is direct na het uitpakken beschikbaar. De tool toont een lijst met geïnstalleerde programma's waaruit je de te wissen programma's kunt selecteren. Onder de lijst toont het programma ook de bestanden die bij het programma horen samen met de versie en de opslaglocatie.

Als er nog steeds een koppeling in de programmalijst aanwezig is, hoewel het betreffende programma al verwijderd is, kan de tool de aantekening en de betreffende koppeling wissen.

Haal Uninstall Cleaner hier


Uninstall Manager

Ook Uninstall Manager is gratis en geeft een overzicht van alle geregistreerde installaties, zodat je ze snel en eenvoudig kunt verwijderen of wijzigen.

Uninstall Manager 5.3 heeft dezelfde functies als de eigen Windows uninstaller van het Configuratiescherm, maar biedt een aantal extra functies. Het programma kan onder andere de lijst met geïnstalleerde software sorteren op installatietijd. De programmalijst kan ook worden gesorteerd op alle andere weergegeven attributen. Zelfs het verwijderen van achtergelaten items is mogelijk met de Uninstall Manager. Uninstall Manager is ook beschikbaar als een draagbare versie.

Haal Uninstall manager hier

Ashampoo UnInstaller

Ashampoo Uninstaller beheert en verwijdert software en biedt enkele functies om onnodige bestanden te verwijderen.

Ashampoo UnInstaller 8.00.12 stelt je in staat om software volledig te verwijderen. Volgens Ashampoo worden zelfs geneste instellingen, alle gegevens en registerinstellingen gelogd en kunnen ze volledig verwijderd worden indien nodig. Dit betekent dat zelfs ongewenste software van derden die onopgemerkt is geïnstalleerd volledig kan worden verwijderd. Alle wijzigingen op bestandsniveau en register kunnen worden vastgelegd en duidelijk worden weergegeven door middel van speciaal gemaakte snapshots. Sinds versie 6 is het verwijderen van verschillende programma's mogelijk. De tool evalueert de geïnstalleerde software en geeft zo een indicatie van het nut van de programma's. Talrijke hulpmiddelen voor het reinigen en onderhouden van het systeem, verhoogde prestaties en een nieuwe gebruikersinterface maken dit programma zeer compleet.

Het programma kan gratis getest worden gedurende 40 dagen (10 dagen + 30 dagen na registratie per e-mail). Daarna kost het programma momenteel 20 EUR.

Haal Ashampoo UnInstaller hier

Total Uninstall

Total Uninstall registreert elke installatie van een programma zodat het zonder restanten kan worden verwijderd.

Aangezien veel programma's restjes hebben wanneer ze worden verwijderd, registreert Total Uninstall 6.27.0 de installatie van een programma, en kan de applicatie op deze manier programma's volledig van de computer verwijderen.

Als je de tool een installatie laat monitoren, worden alle wijzigingen aan het systeem tijdens de installatie gelogd. Als je het geïnstalleerde programma wilt verwijderen, kun je dit doen met behulp van de tool.

Bovendien worden ongewenste onderdelen zoals spyware, werkbalken of andere advertenties tijdens de installatie gedetecteerd, zodat ze onmiddellijk en gemakkelijk kunnen worden verwijderd. De tool kan ook reeds geïnstalleerde programma's analyseren en desgewenst netjes verwijderen.

De demoversie van het programma kan 30 dagen worden getest. Op de pagina van de fabrikant kan je je informeren over alle wijzigingen en innovaties van de huidige versie.

Haal Total UnInstaller hier

Advanced Uninstaller Pro

Advanced Uninstaller Pro verwijdert, naast standaardinstallaties, ook programma's die grondig zijn geïnstalleerd. Je markeert het juiste programma en de tool doet het werk voor je. Ongewenste of overgebleven Autostart-menu-items worden verwijderd of, indien gewenst, opnieuw gerangschikt. Je kunt net zo snel automatisch gestarte programma's uit de verschillende autostartfuncties van Windows verwijderen.

De nieuwe versie van het programma bevat ook een Registry Cleaner die het register opschoont, defragmenteert en optimaliseert. Met de bijbehorende back-uptool kan je makkelijk een back-up maken van het register voordat je de optimalisatie uitvoert, zodat je het register kunt herstellen voor het geval het misgaat.

Haal Advanced Uninstaller Pro hier


Your Uninstaller

Your Uninstaller 7.5.2014.3 is een alternatief voor de Windows' eigen uninstaller.

Volgens de ontwikkelaar zorgt Your Uninstaller ervoor dat er geen bestanden of registersleutels van applicaties in het systeem achterblijven wanneer je een toepassing verwijdert die niet langer nodig is.

Haal Your Uninstaller hier

Driver Fusion

Driver Fusion belooft de prestaties van je computer te verbeteren. Het verwijdert de restanten van drivers die overblijven van het verwijderen van de installatie en informeert de gebruiker over ontbrekende stuurprogramma's of updates van de drivers die nog aanwezig zijn op je systeem.

Driver Fusion Free 7.0.1 heeft drie belangrijke functies. Onderhoud, Computer en Beheer. In "Onderhoud" kan je je drivers controleren op updates of ontbrekende drivers vinden. Je kunt hier ook een back-up maken van al je drivers. In het tabblad "Computer" kan je je bureaublad-configuratie opslaan onder "Bureaublad". Het gedeelte "Monitor", dat alleen door premium gebruikers kan worden gebruikt, toont je verschillende gegevens over je processor, grafische kaart, moederbord, harde schijf en ventilatoren. De meeste apparaten worden ondersteund door AMD, NVIDIA en Intel. Het programma biedt verschillende andere functies, waaronder vele voor ervaren gebruikers. Onder "Opties" kan je veel andere functies configureren, maar volgens de fabrikant is dit niet nodig.

Haal Driver Fusion hier

MyUninstaller

MyUninstaller 1.77 verwijdert eenvoudig alle gewenste programma's van je harde schijf. De tool is gebaseerd op het verwijderprogramma van Windows zelf, zodat het ook zijn mogelijkheden heeft. Bovendien kan het je veel meer informatie geven over de geïnstalleerde programma's, zoals de naam en versie van het programma, de fabrikant van de website, de installatiemap, het commando voor het verwijderen van de installatie en de registervermelding.

De software wordt niet meer onderhouden, maar werkt nog wel.

Haal MyUninstaller hier


Remove

Zelfs als de programma's niet in het Windows Configuratiescherm worden weergegeven of niet kunnen worden verwijderd, verwijdert Remove 4.1 de hardnekkige toepassingen.

In de nieuwe versie worden programma's in het rood weergegeven als de programma's voor het verwijderen van de installatie niet meer detecteerbaar zijn. Meer nieuwe functies van de huidige versie zijn te vinden op de website van de fabrikant van Remove. De demoversie kan 30 dagen lang zonder beperkingen worden getest.

Haal Remove hier


Treesize Free

In het tijdperk van films en muziekbestanden op de pc kan op de lange termijn geen enkele harde schijf groot genoeg zijn.

Wanneer je harde schijf weer vol is, laat Treesize Free 4.31 je in één oogopslag zien waar de geheugenverslinders zich bevinden. Bij het opstarten toont het hulpprogramma de mappen van de harde schijf in een boomstructuur. Voor elke map kan je zien hoeveel geheugen het in beslag neemt met alle submappen.

Haal Treesize Free hier