Als je op zoek gaat naar streaming software zal je al gauw zien dat er ontzettend veel keuze is op dat gebied. Afhankelijk van de hardware-fabrikant kan het zijn dat je streaming software bij je apparatuur hebt gekregen. Vaak zijn deze pakketten goed genoeg, maar het kan zomaar zijn dat je meer wilt, bepaalde opties liever hardwarematig regelt of gebruik maakt van een dienst die de software niet ondersteunt. Daarom kijken wij nu naar enkele pakketten die met verschillende diensten overweg kan.

Audiovisuele applicaties in je netwerk

Er komen steeds meer audiovisuele applicaties zoals videoconferencing-tools op je netwerk. Is je netwerk daarop voorbereid? Op ISEeurope, deze week in de RAI in Amsterdam, krijg je een goed overzicht van wat er allemaal te gebeuren staat en hoe je je erop voorbereidt.

De beurs staat helemaal in het teken van de versmelting van AV en IT. Registreer je direct.

Gameshow

Dit pakket is eigenlijk gericht op gamers maar dat betekent niet dat de software niet gebruikt kan worden voor andere doeleindes. Gameshow heeft standaard een heleboel verschillende effecten aan boord waarmee je bijvoorbeeld makkelijk en snel logo's en widgets kan toevoegen.

De software is gratis maar voorziet je stream dan wel van een watermerk. Voor drie tientjes koop je de pro-versie en ben je van alle watermerken en resolutie-restricties af.

De software werkt onder Windows en macOS en kan overweg met onder andere YouTube en Twitch.

Xplit

Xsplit Ook deze software kan gratis worden gebruikt en heeft een hoop moois onder de motorkap. Daarnaast ondersteunt Xplit verschillende plug-ins waarmee het aantal ondersteunde streamingdiensten kan worden uitgebreid of functies en effecten kunnen worden toegevoegd. De software kan met een hele hoop verschillende opnameapparaten overweg waaronder enkele hardwarematige H.264-encoders die in eerste instantie zijn gericht op gamers waaronder de kastjes van Avermedia, Elgato en Hauppage.

Ook in dit geval geldt weer dat er een gratis en betaalde versie beschikbaar is.

De software kan met een hele zwik aan diensten overweg waardonder Twitch, YouTube, Ustream en Facebook. Xplit werkt alleen onder Windows.

Open Broadcaster Software

Een van de weinige pakketten die naast Windows en macOS ook onder Linux werkt. OBS komt vooral goed tot z'n recht als je een hardwarematige live switcher hebt, een echt no nonsens-pakket. Mocht je toch met softwarematige uitbreidingen in de weer willen gaan, is dat uiteraard geen probleem. Net als met Xsplit kan je OBS uitbreiden met plug-ins (resources genoemd). De meeste uitbreidingen zijn gratis maar hier en daar zit er een uitbreiding bij waarvoor je de portemonnee moet trekken.

De software kan onder andere gebruikt worden met Facebook, YouTube, Twitch en Ustream.


Deze week vindt in de RAI in Ämsterdam ISEeurope plaats, een gigantische beurs voor AV, die helemaal in het teken staat van de versmelting van AV en IT.