Je Mac in topconditie houden kan na verloop van tijd moeilijk zijn omdat je computer langzaam volloopt met digitale rommel. Gelukkig is er een schat aan tools beschikbaar om dit te verhelpen en je iMac of MacBook weer in orde te krijgen. We hebben de beste tools voor je op een rijtje gezet.

Eerst een waarschuwing. Terwijl normaal gesproken het feit dat een app in de Mac App Store staat, zou betekenen dat het zwaar door Apple is doorgelicht en daarom als veilig kan worden aanraden, is er een geval geweest van een app, specifiek een app die wordt gebruikt voor het schoonmaken van je Mac, die gegevens van machines steelt.

De app, Dr. Cleaner, bleek gegevens van Macs te verzamelen en naar een specifiek adres te sturen. Apple heeft deze gegevens sindsdien uit de winkel verwijderd. We raden iedereen die Dr Cleaner gebruikt hiermee te stoppen en de app te deinstalleren.

Deze applicatie moet je dus niet gebruiken

CleanMyMac

Een goede opschoontool is CleanMyMac van MacPaw (39,95 euro). Dit populaire hulpprogramma is een handig alles in één pakket, wat onder andere een macOS-reiniger, prestatiemonitor en malwareverwijderaar verpakt.

Het heeft een eenvoudige lay-out die een verscheidenheid aan functies biedt. Deze omvatten een algemene systeemschoonmaak die de ruimte optimaliseert door het verwijderen van tijdelijke bestanden die op je systeem zijn blijven hangen, evenals het afslanken van onnodige delen van toepassingen en het verwijderen van alle kansen en einden achtergelaten na het deinstalleren van applicaties. Er is ook de mogelijkheid om te zoeken in je foto's, iTunes en Mail mappen te verwijderen en op te ruimen.

CleanMyMac is een uitgebreid pakket met verschillende extra tools om apps schoon te verwijderen, verschillende extensies te verwijderen, de prestaties van de schijf te verbeteren en bestanden digitaal te versnipperen.

Al deze functionaliteit is echter niet gratis. Er is een proefversie beschikbaar, maar deze beperkt de app tot een maximum van 500MB, dus je kan het beste voor de volledige versie gaan.

De licentie kan worden overgezet naar een nieuwe machine, zolang de vorige installatie eerst wordt gedeactiveerd.

MacPaw heeft regelmatig kortingsacties uit, dus houd de site goed in de gaten.

DaisyDisk

Als je visueel bent ingesteld, dan is DaisyDisk een geweldige tool om de content van je harde schijf in een mooie, kleurrijke interactieve grafiek te zien. De bestanden worden gesorteerd in verschillende groepen, zoals Grote bestanden, Documenten, Muziek en Downloads, die elk hun eigen kleuren en uitsparingen krijgen toegewezen die laten zien hoeveel ruimte dat gebied inneemt.

Het is een goede methode om in een oogopslag te begrijpen waar al je ruimte aan is opgegaan. Elke sectie kan worden aangeklikt om een andere cirkelvormige uitsplitsing van de inhoud naar voren te brengen, waarbij elke sector een bestand vertegenwoordigt. Deze kunnen vooraf worden bekeken om te zien of je ze wilt of niet. Mocht je het desbetreffende bestand niet willen, dan Sleep je ze gewoon naar de onderkant van het scherm waar al je junk files zijn opgeslagen.

Wanneer je klaar bent met opschonen, druk je op de Delete knop en ze worden direct verplaatst.

Als je de DaisyDisk-site bezoekt, kun je een proefversie downloaden die je laat zien hoe de app werkt. Dit is handig, maar omdat de verwijderfunctie is uitgeschakeld, kun je geen bestanden wissen. Ga in plaats daarvan voor de volledige versie die 10,99 euro kost.

MacBooster 7

Deze krachtige app biedt niet alleen de standaardfuncties voor het opschonen van schijven, zoals het verwijderen van duplicaten, het scannen naar grote bestanden, het terughalen van geheugen en algemene prestatieverbeterende taken, maar bevat ook een virus- en malwarescanner.

Hoewel het zeker een uitgebreide suite is, kunnen al deze features overweldigend zijn voor beginners. We raden je ook ten zeerste aan, zoals bij elke app in dit artikel, om een volledige back-up van je systeem te maken voordat je begint met het verwijderen van bestanden.

MacBooster 7 is beschikbaar op een gratis 14-daagse proefversie, maar daarna kost het 39,95 dollar voor een enkele Mac-licentie of 59,95 dollar voor drie Macs. Op dit moment hebben ze een mooie lente-aanbieding waardoor je de software met een flinke korting kan aanschaffen.

App Cleaner & Uninstaller

Tot slot is er de eenvoudige en gebruiksvriendelijke App Cleaner & Installer van Nektony. Deze lichtgewicht app is erg goed in het verwijderen van gebroken links, bestanden en andere rommel die achterblijft wanneer apps worden verwijderd. Zoals de naam al suggereert, kan je ook, zoals de naam al suggereert, apps netjes verwijderen en bepalen welke apps wordt gestart als je je computer start.

De gratis versie doet de meeste van deze taken, maar als je 9.99 dollar betaalt voor de Pro upgrade kun je ook systeemextensies, uitvoerbare delen van bestanden verwijderen en apps deinstalleren. Daarnaast sloopt deze software ook advertenties uit gratis softwarepakketten.

Gezien de prijs/prestatie is deze app een echte aanrader.