Het is gelukkig niet meer zo moeilijk om officiële ISO-bestanden van Windows 10 te vinden. Gebruikers die zich inschrijven via Visual Studio (vroeger MSDN) of de Volume Licensing Service Center (ook bekend als VLSC) kunnen in inloggegevens ook gebruiken om te zoeken naar Windows 10 ISO-bestanden. Gelukkig zijn er ook andere manieren om de officiële Windows 10 ISO's van Microsoft te krijgen.

Media Creation Tool

De makkelijkste manier is door naar deze website te navigeren en de download tool binnen te halen om de Windows Media Creation Tool te downloaden.

Open de Media Creation Tool en klik op "Create installation media". Selecteer vervolgens welke architectuur je gebruikt (32-bit/x86 of 64-bit/x64) en de taal. Kies vervolgend voor ISO of USB en geef aan op welke locatie je de bestanden wilt opslaan.

Het zal je misschien opvallen dat de Media Creation Tool best traag is, dat komt omdat de applicatie een ESD ISO-bestand maakt. ESD staat voor electronic software download en is een gecomprimeerde versie om de download sneller te laten verlopen. Het installeren van Windows vanaf een ESD-ISO of medium zal wat langer duren dan de WIM-versie (Windows Imaging Format). De ESD-versie moet namelijk worden ontsleuteld en gedecomprimeerd tijdens installatie.

Als je liever een WIM-ISO-bestand wilt, kan je dat met een simpele truc voor elkaar krijgen. Open de developer console in je webbrowser (bij de meeste browsers kan je dat met F12 voor elkaar krijgen) en kies de emulatie-tab en wijzig de User Agent String naar "Apple Safari (iPad)".


Dit zorgt ervoor dat de Media Creation Tool de WIM-versie downloadt in plaats van de ESD-versie. Als je je User Agent wijzigt als je naar de Windows 10 ISO downloadpagina, zal je een andere downloadpagina te zien krijgen waar je kan kiezen welke ISO je wilt binnen halen. Kies de ISO die je wilt hebben en klik op confirm. De rest van de stappen is gelijk. Mocht je liever niet de user agent via de developerstools wilt wijzigen, kan je ook gebruik maken van een plug-in.

Windows Insider ISO

Deze versie van Windows is meer een testversie en laat je kennis maken met features die uiteindelijk in de volgende grote update terecht komen. Deze versie is echter nog niet helemaal af en daarom wordt het afgeraden het te draaien op productie-pc's.

Als je deze ISO's wilt downloaden moet je lid worden van Windows Insider of Windows Insider for Business-programma. Insider builds worden regelmatig gepusht naar lederen, maar je kan uiteraard je eigen tempo aanhouden en alleen de versie downloaden die je zelf wilt testen.

Meld je hier met je Windows Insider of Windows Insider for Business account en selecteer een build, architectuur en editie en klik op download. Alle Insider ISO-images zijn WIM-versies.

Onofficiële manieren om Officiële ISO's binnen te halen

Er zijn ook nog een heleboel alternatieve manieren en websites om officiële ISO-bestanden binnen te halen. Wij raden je echter af daar op eigen houtje naar op zoek te gaan omdat je niet precies weet wat je downloadt. De kans is aanwezig dat er is geknoeid met de bestanden waardoor je malafide componenten en elementen kan aantreffen in je ISO-bestand.

Gelukkig hebben wij vele websites al voor je getest en hebben de volgende methodes/websites zijn veilig en betrouwbaar.

UUP Dump MiniServer

De UUP Dump MiniServer is een open source project van GitLab.com. Deze website doet niet aan illegaal gekopieerde ISO-bestanden, maar haalt alle bestanden rechtstreeks van Microsoft's servers waardoor je Unified Update Platform upgrade-bestanden kan downloaden voor elke build en elke editie van Windows. Je kan vervolgens een ISO-bestand maken met de UUPtoISO-tool.

Meer informatie over het gebruik van de UUP Dump MiniServer? Klik hier om een video te bekijken over de tool en de server.

HeiDoc.net

Deze website is gemaakt door de Nederlander Jan Krohn. Een van Krohn's bekendste tools is de Microsoft Windows en Office ISO Download tool. Deze software geeft je informatie over verschillende besturingssystemen en Office-versies van Microsoft en downloadt de content alleen van Microsoft-servers. De echte naam van het programma is Windows ISO Downloader.exe en de nieuwste versie is slechts 3MB groot.

Zoals je kan zien in de onderstaande screenshots kan je zelfs de oude juli 2015 (versie 1507) kan binnen halen via deze tool. Mocht je een oude Windows 10-machine willen repareren is het fijn dat je alsnog dezelfde versie kan downloaden. Dit is een van de weinige tools die je officiële, oudere builds kan laten downloaden. Een van de redenen waarom wij deze onofficiële methodes toch nog even moesten noemen.