Standaard staan de vijf meestgebruikte browsers (IE, Firefox, Chrome, Safari en Opera) altijd in willekeurige volgorde op de eerste vijf plekken van het inmiddels befaamde browserscherm. Maar dat zijn volgens Brussel niet de enige applicaties waarmee je het internet kunt verkennen. De volgende zeven plekken zijn namelijk ingeruimd voor browsers die voortkomen uit kleinere projecten. Dat ze in de marge staan moge duidelijk zijn: bij elkaar nemen ze minder dan 1 procent van de gebruikersmarkt voor hun rekening. Techworld neemt ze, in willekeurige volgorde (lees: de volgorde zoals ze zojuist op het scherm van deze redacteur zijn verschenen), eventjes door.

Sleipnir

Sleipnir is relatief populair in Japan, alwaar het door 6 procent van de gebruikers wordt gedraaid. Belangrijkste troef voor Sleipnir (vernoemd naar een achtbenig paard uit de Noorse mythologie.. je moet er maar op komen) is dat hij aanpasbaar aan al jouw grillen als technisch bekwame gebruiker. Het Tools-menuutje is in ieder geval uitgebreid te noemen. Je kunt de layout-engine zelf instellen (Trident of Gecko), je kunt muisbewegingen instellen, en nog veel, veel meer.

Resultaat Acid3: 20/100

FlashPeak SlimBrowser

HELP! Deze redacteur heeft Kaspersky op zijn computer geïnstalleerd. Bij het openen van het installatiebestand van SlimBrowser begon het antivirusprogramma hem te bestoken met waarschuwingen dat een digitale handtekening voor dit programma ontbreekt. Een beetje vreemd voor een browser die zich erop laat voorstaan juist zeer veilig te zijn, met onder andere een popup-killer en Black/Whitelisting-mogelijkheden. Achja, wellicht ligt het ook gewoon aan de antivirussoftware.

Resultaat Acid3: 13/100

GreenBrowser

De download van GreenBrowser is helaas tergend instabiel, en dat ligt niet aan de verbinding van deze redacteur. Na zeven pogingen volgt helaas opgave, dus moeten we het even doen met wat anderen op het internet erover schrijven.

GreenBrowser is van Chinese makelij: Chinees (simplified) is een van de mogelijke talen, en de standaardzoekmachine is Google.cn (valt nog mee dat het niet Baidu is). Het is een beetje verwarrend dat de browser als open source wordt neergezet, terwijl het technisch gezien is gebaseerd op Internet Explorer.

Resultaat Acid3: niet getest

K-Meleon

Deze is wel ontegenzeggelijk open source. K-Meleon draait op de Gecko-engine (bekend van Firefox), en is verder geheel geïntegreerd met alle Windows-API's die ertoe doen. Het resultaat is volgens de makers dat de browser minder hulpbronnen vreet dan anderen. Het is die integratie waar de naam op wijst. Jammer is wel dat plaatjes en foto's in K-Meleon niet bepaald scherp worden weergegeven.

Resultaat Acid3: 53/100

Maxthon

Wederom eentje waar de antivirus op springt, en wederom loos alarm. Maxthon kan in ieder geval bekoren qua gebruikersgemak. Waar de meeste browsers een blanco pagina tonen als je een nieuwe tab opent, krijg je hier een instelbaar scherm vanwaar je direct naar bepaalde pagina's kunt hoppen. Geruchten gaan dat de nieuwste versie 100 procent scoort op de Acid3-test voor webstandaarden, maar kennelijk is dat niet de versie die via het browserkeuzescherm te krijgen valt. Net als GreenBrowser is Maxthon van Chinese makelij, en hij is gebaseerd op de Trident layout van IE. Overigens is de standaard zoekmachine Bing, en dat zal voor sommigen een minpunt zijn.

Resultaat Acid3: 13/100

Flock

De Wow-factor springt bij Flock direct in het oog. Dat mag ook wel, want de browser is helemaal toegespitst op de 'sociale' websurfer. MySpace, Facebook, Twitter, Youtube... allemaal is het geïntegreerd. Feeds worden automatisch onder de aandacht gebracht, evenals media streams. Maar als beheerder heb je liever dat mensen aan het werk gaan, in plaats van hun tijd online te verdoen. Wellicht moet je Flock in dat geval op de ban-lijst zetten. Als toefje komt er ook nog eens een nette Acid3 score bovenop.

Resultaat Acid3: 72/100

Avant

Avant is alweer wat normaler. Waar andere browsers hun inspiratie halen uit Internet Explorer en Firefox, heeft Avant-maker Anderson Che Opera gekozen als rolmodel. Tegelijkertijd moesten ook alle pagina's die specifiek voor IE geschreven zijn netjes in Avant draaien, en dat is de reden dat ook deze browser de Trident layout hanteert.

Resultaat Acid3: 12/100

Bron: Techworld