De economische omstandigheden maakt dat de ICT-industrie zichzelf moet hervormen, aangezien ook de eindklanten anders zullen omgaan met innovatie en automatisering. De markt blijft continu in beweging, door onder meer grote overnames, de oorlog tussen de besturingssystemen die zich nu heeft verplaatst naar de mobiele markt, social media die doordringen in de zakelijke markt en de snelle opkomst van kleinere apparaten die voornamelijk bedoeld zijn om aansluiting te vinden op het internet. We hebben in willekeurige volgorde de in onze ogen belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet.

Oracle koopt Sun (althans doet een poging)

Alweer in april kwam Oracle met het bod van 7,4 miljard dollar op Sun Microsystems, daarmee naar verluid IBM te snel af. De industrie reageert verward. Houdt Oracle de hardware van Sun of wordt dat alsnog verkocht aan IBM en is het Larry Ellison alleen om Java te doen? Voor Sun Microsystems is het in ieder geval een welkome reddingsboei, want het bedrijf stapelt verlies op verlies. In geld gemeten is de deal kleiner dan die van HP’s overname een maand later van EDS, voor 13,9 miljard dollar. Maar de Oracle-Sun coalitie heeft in potentie veel meer verstorende werking in de markt, gezien het feit dat een van de grootste softwarebedrijven een flinke voet aan de grond krijgt in de hardwaremarkt.

Een andere opvallende overname dit jaar was die van 3Com door HP in november voor 2,7 miljard en Xerox’s overname in september van servicebedrijf ACS voor 6,4 miljard dollar. Ook Dell deed van zich spreken door Perot Systems te kopen, maar dat heeft vooral effect in de Amerikaanse markt. Het enige verschil met Oracle en Sun is dat de Europese Commissie lange tijd de overname leek te blokkeren vanwege twijfels over Oracle’s plannen met MySQL. Dat lijkt nu van de baan.

Microsoft lanceert Windows 7 (we kunnen weer rustig slapen)

Op 22 oktober van dit jaar was het dan eindelijk zover: de lancering van Windows 7. Voor Microsofts begrippen was het een matte vertoning vergeleken met de lanceringen van eerdere versies van het besturingssysteem. We weten natuurlijk allemaal waarom dat was. De crisis? Nee, Vista. Het mislukken van Vista heeft Microsoft duidelijk terug op aarde gezet. Het aantal gebruikers van Windows XP is nog steeds vele malen groter, zeker in de zakelijke wereld. Ten tijde van de lancering van Windows 7 gebruikte meer dan 70 procent nog XP. Microsoft haast zich dan ook om te verklaren dat Win7 sneller wordt geadopteerd dan Vista.

Chrome OS: oude wijn of marktopschudder?

Juist een maand na de lancering van Windows 7 kwam Microsofts tegenpool Google met zijn Chrome OS, althans de code werd vrijgegeven aan de open source community. Google zegt dat Chrome volgend jaar uitkomt en sneller, simpeler en veiliger zal zijn dan alle bestaande besturingssystemen. Dat zal heus wel, want het kan simpelweg veel minder dan de huidige OS’sen. Het maakt het alleen maar mogelijk webgebaseerde applicaties te draaien, er staat verder niets op het interne geheugen. Iets installeren is er niet bij. Dat zal een werkelijke concurrentiestrijd in de weg staan, zo lijkt het. Aan de andere kant gebruiken consumenten steeds meer webgebaseerde applicaties en mogelijk komt er in de toekomst een keerpunt waarop consumenten voor (vrijwel) alles het web opgaan.

De terugkeer van Jobs (alweer).

In het begin van de zomer ging het alleen maar over Steve Jobs. Geruchten gingen dat Jobs noodgedwongen zou moeten stoppen bij zijn oogappel Apple vanwege een zware ziekte. Hij was al sinds januari niet meer op kantoor gezien. Jobs bleek achteraf een levertransplantatie te hebben ondergaan nadat hij was gediagnosticeerd met kanker. Investeerders maakten verwijten, zeiden dat Apple die informatie nooit had mogen achterhouden. Zonder Jobs is Apple simpelweg minder waard. Die controversie raakte het hart van de zaak: wat gebeurt er met Apple als Jobs wegvalt? Jobs is immers eerder weggeweest en dat deed de toenmalige computermaker bepaald geen goed. Pas bij zijn terugkeer in 1997 rees Apple weer tot grote hoogten en lanceerde in grote snelheid diverse producten die buiten de originele scope vielen, zoals de iPod, de iPhone en Macs met Intel-processoren. Apple is opnieuw een belangrijke kracht in de markt, maar de verwikkelingen van dit jaar geven aanleiding voor bezorgdheid over de afhankelijkheid van het bedrijf van zijn topman.

De microblogrevolutie: Twitterende wereld

Microblogging en social networking: sommige vinden het helemaal niks en bekende Nederlanders als Matthijs van Nieuwkerk steken er de draak mee. Twitter heeft zich echter ook bewezen als realtime informatie over bijvoorbeeld de opstand in Teheran of het neerstorten van een Turks vliegtuig nabij Schiphol. Was het met het vliegtuigongeluk vooral de snelheid waarmee het nieuws de wereld inkwam opvallend, in Teheran ging het voornamelijk om de inhoud van het nieuws zoals dat door Iraniërs zelf werd beleefd. Immers, vrijwel geen enkele buitenlandse journalist was ter plekke; degene die er wel was werd ver van het strijdtoneel gehouden.

Neelie Kroes tegen Intel (en nog wat andere overtreders)

Opnieuw bewees Steely Neely dat met haar niet te spotten viel. Intel kreeg van de Europese Commissie een recordboete van 1,06 miljard euro in mei vanwege de schade die de chipfabrikant heeft toegebracht aan de concurrentie door met flinke kortingen aan partners de concurrentie uit de markt te prijzen. In 2008 kreeg Intel al een boete van de Taiwanese antitrustautoriteiten. Intel moet dergelijke gevechten aangaan over de hele wereld. In november kwam naar buiten dat Intel en AMD een schikking hadden getroffen, waarbij Intel AMD 1,25 miljard dollar betaalt. Maar de US Federal Trade Commission was nog niet klaar met Intel en hield vast aan zijn onderzoek. In november werd bekend dat er een rechtszaak komt. Intel moet met een nieuwe strategie komen wat betreft kortingen aan partners en ondertussen heeft AMD een zak met geld om een nieuwe aanval op Intels marktaandeel te doen.

IT Voorspelling: Opklaringen, kans op zon

De recessie heeft elke sector geraakt dit jaar, maar de ICT-industrie heeft een belangrijke plek in het economisch herstel. Begin december kwam IDC met de stelling dat IT ons zal leiden uit de Grote Recessie. De IT-uitgaven zullen met 3,2 procent toenemen in 2010, daarmee weer terugkerend naar het niveau van 2008. De ICT-sector heeft het in 2009 niet zo slecht gedaan als werd gevreesd. De omzet van de chipmakers bijvoorbeeld ging met 11,4 procent onderuit, terwijl Gartner eerder voorspelde dat daling 17,1 procent zou zijn. Daarnaast blijken consumenten nog steeds te zorgen voor een robuuste PC-markt. Oracle versloeg alle verwachtingen met zijn laatste kwartaalcijfers. Op naar 2010!

Bron: Techworld