Het marktaandeel van Firefox bungelt al een tijdje rond de 10 procent, maar lijkt nu weer bezig te zijn aan een opmars. Dit heeft waarschijnlijk te maken met alle grote verbeteringen die de browser krijgt.

Firefox is een mooie browser die het beste van alle werelden samenvoegt. De functies van deze software kunnen makkelijk worden uitgebreid met extensies. Verbeterde productiviteit, workflow en uiteenlopende features. Wij hebben de repositories van Firefox even doorgestruind en de beste extensies even voor je op een rijtje gezet.

iMacros

De iMacros add-on automatiseert veel repetitieve taken die je als gemiddelde internetgebruiker tegenkomt. Ben je het zat steeds online webforms, wachtwoordverzoeken en andere dingen in te moeten vullen die je browse-ervaring onderbreken, probeer dan deze extensie. Er kunnen verschillende Macros worden gemaakt om verschillende processen te versnellen. Deze tool gaat verder dan het standaard invullen van forms en wachtwoordvelden. Automatisch inloggen, het automatiseren van downloads en uploads, data exporteren naar CSV-bestanden, siteprestaties testen en sociaal bookmark scripting zijn enkele van de mogelijkheden van deze prachtige add-on.

Grammarly

Op het internet is Engels toch wel een beetje de voertaal en de kans is groot dat je jezelf in het Engels moet uitdrukken. Grammarly is een add-on die je helpt met het schrijven van correct Engels. Deze tool gaat veel verder dan de standaard spellingschecker en controleert ook de grammatica en context. Deze add-on werkt op veel populaire sites als Gmail, Facebook, Twitter en LinkedIn en is gratis te gebruiken tenzij je meer dan 400 taalverbeteringen per maand nodig hebt, dan zal je 140 dollar per jaar moeten neertellen.

Awesome Screenshot Plus

Als je je standaard screenshot-opties te karig vindt, kijk dan eens naar Awesome Screenshot Plus. Deze add-on laat je volledige webpagina's capturen (of een deel) en je kan makkelijk elementen en aantekeningen toevoegen. Daarnaast kan je gevoelige informatie blurren en de screenshot hosten op de server van het bedrijf.

De makers vragen 4 dollar donatiegeld voor deze software.

Xmarks Sync

Als je verschillende apparaten gebruikt met verschillende browsers, is het beheren van bookmarks niet altijd een pretje. Xmarks Sync lost dit probleem op door je bookmarks te back-uppen en te synchroniseren. Hierdoor zijn deze beschikbaar op Firefox, Internet Explorerm Safari (macOS) en Chrome. Je moet (uiteraard) wel een account aanmaken, maar de dienst is verder gratis voor desktop-gebruikers. Als je deze gegevens ook op mobiele apparaten wilt gebruiken kan je voor 1 dollar per maand iOS, BlackBerry en Android-apparaten gebruiken.

Gmail Notifier

Deze extensie kan worden ingezet als je geen zin hebt om steeds je Gmail te checken. Steeds heen en weer moeten klikken van tab naar tab om je mail te checken raak je op een gegeven moment goed zat. De Gmail Notifier lost misschien niet al je e-mail-problemen op, maar stroomlijnt wel wanneer en hoe je je inkomende mail opmerkt. Deze tool ondersteunt meerdere accounts en je kan instellen hoe je de notificaties ontvangt en er verschillende labels aan hangen.

Weg met die onnodige tab(s)

DownThemAll

DownThemAll is een gratis open source downloadmanager die claimt downloadsnelheden met 400 procent te verhogen. Elke link en afbeelding kan dankzij deze plug-in gedownload worden en er kan netjes worden gefilterd op bestandstype en met een druk op de knop alles binnenhalen en hernoemen.

Video DownloadHelper

Video's en streams downloaden wil nog wel eens mis gaan met DownThemAll, maar dankzij Video DwonloadHelper wordt het downloaden van YouTube video's (let op, mag eigenlijk niet als je geen RED-account hebt) videostreams van andere site wel heel erg makkelijk.