Als je de look and feel van je smartphone wilt aanpassen, kan je het beste beginnen met het vervangen van je launcher. Hierbij wijzig je niet alleen het uiterlijk van de interface, maar ook de manier waarop het toestel werkt. Daarbovenop kan je eventueel nog een thema installeren om het uiterlijk verder te aan te passen, maar dat is een ander verhaal. Voor de meeste gebruikers is een nieuwe launcher voldoende en wij hebben de zeven mooiste voor je op een rijtje gezet.

Wat is een Android Launcher eigenlijk?

Als je een Android-telefoon of tablet gebruikt is het allereerste wat je ziet na het opstarten het vergrendelings- en/of hoofdscherm. Hierop vind je de navigatieknoppen en enkele instellingen. Dit zijn allemaal onderdelen van de gebruikersinterface die bovenop het besturingssysteem zit.

In tegenstelling tot concurrerende besturingssystemen als iOS en Windows Mobile/Phone kan je de gebruikersinterface wijzigen of vervangen door een nieuw thema of een launcher te downloaden. Dit geeft je nieuwe visuele stijlen en extra functies.

Een van de grootste voordelen is dat het je de mogelijkheid geeft het uiterlijk van je toestel hetzelfde te houden, zelfs als je switcht van fabrikant. Een ander pluspunt is dat launchers niet destructief zijn. Mocht de launcher je niet bevallen, gooi je het er net zo makkelijk weer af zonder dat je oorspronkelijke instellingen overhoop worden gegooid.

Het installeren van een launcher is een fluitje van een cent. Deze kan namelijk net als een app gewoon gedownload worden uit de Google Play Store.

Google Now Launcher

De kans is groot dat deze launcher standaard aanwezig is op jouw toestel (enkele grote fabrikanten daargelaten). Als je van een simpele gebruikersinterface houdt dan is de Google Launcher dé launcher om te installeren. Deze app geeft je de pure stock Android-ervaring zoals je die ook vindt op de Pixel of oudere Nexus-toestellen.

Het hoofdscherm heeft een centrale knop in het dock staan om de appdrawer te openen. Als je naar rechts swipet wordt de Google Now / Google Assistant geopend. Deze geeft je onder andere nieuwsberichten die bij je passen, afspraken, sportuitslagen en andere informatie die jij van tevoren kan instellen. De Google zoekbalk is op alle andere schermen aanwezig.

't Is gratis, snel en makkelijk te gebruiken.

Apex Launcher

In een tijd dat Google de interface en het navigeren op de schop gooit is Apex Launcher een stuk software die dat allemaal "ongedaan" maakt. De drie traditionele navigatieknoppen, de appdrawer in het midden en de mogelijkheid alles helemaal naar je hand te zetten zorgt ervoor dat deze launcher een hoop fans heeft.

Vervang icoontjes, voeg speciale effecten toe, verstop elementen die je niet gebruikt, vergrendel je desktop-elementen zodat je niet per ongeluk wijzigingen doorvoert, voeg gestures toe, importeert thema's en maak een back-up van al je instellingen. Mocht dit allemaal te weinig voor je zijn, dan kan je ook nog voor de Pro-versie (4,19 euro) gaan.

Nova Launcher

Nova is lang een populaire launcher geweest voor gebruikers die elk aspect van hun interface willen aanpassen. De app heeft een geweldige reputatie en ondersteunt een hoop icon packs die los gedownload kunnen worden uit de Play Store.

De gratis versie geeft je de mogelijkheid kleurenschema's aan te passen en in te stellen hoe je navigeert door je appdrawer, het dock kan aanpassen (en scrollbaar kan maken) en zelfs kan uitbreiden met widgets en nog veel meer.

Als je deze launcher nou helemaal het einde vindt, kan je upgraden naar de prime-versie waardoor je onder andere gestures en animatie-effecten kan aanpassen. Daarnaast krijg je een hele zwik aan handige bruikbare features.

Ondanks de vele opties blijft Nova er strak en goed uit zien.

Evie Launcher

Ook de Evie Launcher is erg populair, net als Nova heb je de mogelijkheid van alles aan te passen aan je systeem. Van de manier waarop iconen worden weergegeven op het hoofdscherm tot de look and feel van het dock.

Daarnaast heeft Evie ook een universele zoekbalk die je systeembreed kan laten zoeken (van telefoonnummers tot apps en van afbeeldingen tot instellingen). De gevonden zoekresultaten kunnen als snelkoppeling geplaatst worden door ze lang in te drukken met je vinger en te slepen naar een lege plek.

Het mooiste van dit alles is dat Evie helemaal gratis is en regelmatig wordt bijgewerkt.

Microsoft Launcher

Windows Phone/Mobile mag dan wel dood en begraven zijn, Microsoft doet nog steeds mee in de mobiele wereld. Het bedrijf zet groots in op apps voor iOS en Android en heeft voor de laatste zelfs een heuse launcher gebouwd, die echt geweldig werkt.

De dagelijkse Bing-krant geeft je apparaat elke dag een nieuwe look en op het scherm links van het hoofdscherm vind je verschillende agenda-, nieuws- weer- en andere informatie-kaarten, net zoals bij de Google Now Launcher.

Ook Microsoft's launcher geeft je een hoop instellingen voor het aanpassen van het dock, de appdrawer en hoofdscherm en je kan zelfs bepalen hoeveel items er mogen verschijnen op het scherm en hoe zij zich gedragen. De Microsoft Launcher is niet zo uitgebreid als Nova of Evie, maar het ontwerp is zo elegant dat je waarschijnlijk ook niet zo veel wilt wijzigen.

Als je een Microsoft-account hebt en een pc met Windows, krijg je nog eens wat extra handige features, waaronder de "doorgaan waar je bent gebleven"-feature en integratie voor verschillende Microsoft-apps waaronder Cortana.

Hola

De slogan van Hola is "kleiner, maar groter" en dat is goed te zien. De launcher is snel, heeft een hoop features.

Op het vergrendelingsscherm staat bijvoorbeeld een prestatiemonitor die aangeeft hoe vol de accu nog is en hoeveel geheugen (werk en opslag) er beschikbaar is. Deze kunnen worden geoptimaliseerd met een "Hola boost". Deze feature zorgt ervoor dat apps die niet worden gebruikt, maar nog wel open staan worden gesloten om geheugen en accu te sparen.

De news feed ziet er ook goed uit en laat gebruikers makkelijk verschillende bronnen toevoegen (en oninteressante bronnen verwijderen). Er kan ontzettend veel aangepast worden aan de interface tot icoongrootte aan toe. Daarnaast kunnen er ook labels, gesture controls en andere tweaks worden toegevoegd.

Als dat allemaal niet voldoende is, kunnen er aan de hand van extra apps extra features waaronder vergrendelingsschermen, notificaties en gestures worden toegevoegd.

Het enige vervelende is wel dat er af en toe een advertentie tussendoor komt als je bezig bent in de instellingen. Ze zijn niet storend, maar het zou fijn zijn als er een mogelijkheid was om (al dan niet tegen betaling) deze uit te schakelen.

Hola is niet voor iedereen, maar het is een mooie launcher voor mensen die iets anders willen proberen.

Launcher 3

Deze klassieker is gebaseerd op Googles Android Open Source Project (AOSP) en is een echte no-nonsense launcher zonder al te veel toeters en bellen, maar toch genoeg aanpassingsmogelijkheden biedt.

Launcher 3 heeft hier en daar wat overeenkomsten met de Google Now Launcher en het team achter dit pakket geeft zelfs toe enkele features van Google's launcher te hebben "geleend". Deze launcher is erg populair onder de custom rom-bouwers en wordt daarom ook vaak meegeleverd met alternatieve roms.

Het mooie van Launcher 3 is dat deze gebruikt kan worden zonder Google-integratie waardoor gebruikers die echt een gigantische hekel hebben aan de permanente zoekbalk deze kunnen wissen zonder dat hun toestel zich vreemd gaat gedragen. Het allermooiste is bovendien dat deze helemaal gratis is.

Trebuchet/Catapult

Nog een launcher die erg populair is in de custom rom community. Trebuchet wordt standaard meegeleverd met LineageOS (het voormalige Cyanogenmod) en is, net als Nova, een no-nonsense launcher die toch een heleboel features en aanpassingsmogelijkheden heeft.

Trebuchet wordt nog steeds geleverd als standaard launcher van Lineage en is helaas niet los verkrijgbaar. Gelukkig is het hele project open source waardoor mensen uit de community de launcher als losse app, genaamd Catapult in de Play Store konden zetten.

Ook deze app is uiteraard gratis.