Gmail

Gmail is gemakkelijk een van de beste gratis e-maildiensten. De schone en overzichtelijke interface wordt regelmatig verfijnd, met nuttige nieuwe functies. Onlangs zijn deze uitgebreid met de mogelijkheid om een e-mail terug te roepen als je per ongeluk op de verzendknop drukt, de optie om berichten te snoozen zodat ze op een later tijdstip terugkomen en een Vertrouwelijke modus die voorkomt dat berichten worden doorgestuurd, gekopieerd of gedownload door ontvangers, terwijl er ook tijdslimieten worden toegevoegd zodat ze zichzelf na een bepaalde periode kunnen verwijderen.

Gmail kan automatisch e-mails filteren in Primary, Social, Promotions en Forums, en we vinden deze aanpak geweldig, maar mappen voor het organiseren van berichten worden niet ondersteund. In plaats daarvan voeg je labels toe, zoals werk, persoonlijk en familie. Als je op een label klikt, worden alle berichten die ermee zijn gelabeld weergegeven, omdat het in wezen een zoekterm is.

Sommige mensen houden niet van de manier waarop Google advertenties toont op basis van e-mailinhoud, maar het scannen van e-mailberichten is wel erg handig om spam te filteren en biedt nuttige extra's zoals snelle links om leveringen te volgen, reserveringen aan te passen, vluchten en vakanties te organiseren en meer zonder de e-mail te openen en op zoek te gaan naar een link.

E-mail van andere accounts kunnen ook worden toegevoegd en contacten kunnen worden geïmporteerd, dus de overstap naar Gmail is pijnloos. Plus, de integratie met Google Drive betekent dat je 15GB gratis opslagruimte voor e-mail (en andere Google-services) krijgt, maar er is een limiet van 25MB aan bijlagen, die restrictiever is dan sommige concurrenten.

Gmail is krachtig en gemakkelijk te gebruiken, waardoor het een ideale keuze is voor de meeste mensen, vooral als je een Android-apparaat gebruikt.

Zoho

Zoho is een e-maildienst die zowel de particulier als de professional aanspreekt. De maildienst is namelijk ook een collaboration tool.

Je kan bijvoorbeeld nieuwsgroepen aanmaken met behulp van ingebouwde instant messaging (vergelijkbaar met Slack), opmerkingen en "likes" achterlaten in e-mails en mensen taggen in berichten.

Zoho biedt ook toegang tot een cloudomgeving waar je software kan gebruiken die sterk lijkt op de Office suite en Google Doc. Alles is aanwezig, van tekstverwerker tot spreadsheets, agenda's, notities, een presentatietool zoals Power Point etc.

De interface van deze mailbox is eenvoudig en duidelijk. Je kunt je e-mails eenvoudig ordenen in mappen, in een boomstructuur, uitwisselingen volgen en standaardberichten aanmaken.

Individuele personen zullen het privacybeleid van Zoho op prijs stellen. In tegenstelling tot veel andere diensten worden je berichten niet gescand door het bedrijf en is er geen reclame.

De gratis versie van Zoho biedt 5 GB opslagruimte voor e-mails en 5 GB voor documenten. Daarnaast kan je een abonnement afsluiten (€2 per maand voor 30 GB, €5 voor 100 GB).

Outlook

De Outlook website lijkt sterk op de traditionele applicatie. De pagina is onderverdeeld in drie modules. In de linkerkolom krijgt je toegang tot je mails, drafts, postvak uit en mappen, in het centrale gedeelte krijg je een lijst met je berichten en een overzicht daarvan.

Outlook geeft je de mogelijkheid om regels te creëren om de indeling van je e-mails te automatiseren. Je kan bijvoorbeeld beslissen om berichten met het woord "vergadering" altijd naar een specifieke map met de naam "organisatie" te verplaatsen. Deze functie is vooral handig wanneer je Outlook als zakelijke mailbox gebruikt.

Met deze mailbox kan je veel online toepassingen gebruiken (Contacten, Agenda, OneDrive...), waaronder natuurlijk de Office suite.

Dankzij deze nieuwe functies is Outlook nu de belangrijkste concurrent van Gmail.

Yahoo

Yahoo Mail heeft een moderne presentatie en interessante functies.

Zoals de meeste mailboxen is de interface verdeeld in twee secties, een dunne kolom aan de linkerkant met mappen (drafts, prullenbak, enz...) en een centraal blok waar je berichten worden weergegeven.

De tool "Smart Views" lijkt sterk op de tabbladen van Gmail. Hier kan je je mails opsplitsen in 7 groepen: Ongelezen, met ster (gevolgd) berichten, Mensen, Sociaal, Winkelen, Reizen en Financiën.

De zoekfunctie is verbeterd zodat je alle woorden in een bericht kan zoeken, inclusief de titels van bijlagen, en als je de naam van een contact opgeeft, wordt al uw uitwisselingshistorie weergegeven.

Om nieuwe gebruikers aan te trekken, maakt Yahoo het importeren van andere e-mailaccounts heel eenvoudig en biedt 1 TB gratis opslag!

Apple iCloud

Als je een Apple-apparaat koopt, krijg je daar een iCloud-account met gratis e-mail-adres bij. De webversie van deze dienst is een beetje magertjes in vergelijking met zijn mobiele versie.

Op een iPhone en iPad kan de e-mailapplicatie met verschillende accounts overweg, zoals Gmail, Outlook en Yahoo, maar de webversie geeft alleen toegang tot iCloud e-mails.

Ook hier kan je regels maken om de organisatie van je berichten automatisch te laten verlopen. Je kan ook een VIP-status geven aan sommige contactpersonen van wie je berichten in de VIP-mailbox worden geplaatst, zodat u geen belangrijke berichten mist.

De interface wordt gepresenteerd in drie kolommen en ziet er eenvoudig en effectief uit. De dienst mist echter enkele geavanceerdere functies waardoor je terug zal moeten vallen op andere applicaties als je wat meer voor elkaar wilt krijgen.

Houd er wel rekening mee dat iCloud maar 5 GB aan ruimte aanbiedt.

Tutanota

Tutanota is een versleutelde mailbox voor particulieren en professionals, gemaakt door een Duitse start-up. Het bedrijf biedt een gratis basispakket met 1 GB opslagruimte en diverse abonnementen. Bijvoorbeeld, voor € 1/maand krijg je geavanceerde functies (5 aliassen, maatwerk tools, automatische regels om uw berichten te ordenen ...), en voor € 2/maand krijg je 10 GB opslag.

Om de veiligheid van gebruikers te garanderen, gaan berichten die door Tutanota worden verzonden en ontvangen door servers die deze versleutelen voordat ze worden gedistribueerd. Het is beter, maar niet noodzakelijk, dat je correspondenten ook gebruik maken van versleutelde berichten.

Tutanota is misschien niet moeders mooiste en de app mist een paar belangrijke functies, maar blijft helder en functioneel.

AOL Mail

Twintig jaar geleden, toen modems een hels lawaai maakten bij het verbinden met internet, was AOL een van de leiders op het internet. Op dit moment is deze dienst niet meer zo populair, maar AOL biedt nog steeds een gratis e-maildienst aan.

Wanneer je inlogt op je AOL-account, kom je niet automatisch bij je berichten terecht, maar op een website/portaal met het laatste nieuws (net als vroeger).

Deze functie is een beetje storend als je snel bent afgeleid. De AOL Mail-interface is eenvoudig te gebruiken, maar het kleurrijke uiterlijk met veel illustraties is mogelijk niet geschikt voor het bureaublad.

GMX

GMX Mail is populair in Duitsland. Het biedt gratis opslagruimte voor een half miljoen e-mails, wat neerkomt op 65GB. En dat zou voor de meeste mensen genoeg moeten zijn.

Het kan worden geconfigureerd om e-mail op te halen van andere accounts, waaronder Outlook-, Gmail- en algemene POP3-accounts. Dit betekent dat het vrij eenvoudig is om over te schakelen van je huidige e-mail, met ondersteuning voor het importeren van contacten van Facebook, Outlook, CSV-bestanden en andere bronnen.

De dienst heeft een goede interface die kan worden aangepast met thema's en de positionering van het leesvenster. Er zijn advertenties, maar die zijn niet al te storend. Berichten kunnen uit de inbox worden gesleept en in mappen worden gedropt om ze handmatig te organiseren, en er kunnen filters worden gemaakt die inkomende mail automatisch sorteren. Er kunnen grote bijlagen worden verzonden (tot 50MB), wat twee keer zoveel is als bij Gmail.


Conclusie

De keuze van een mailbox hangt af van een aantal factoren, waaronder het besturingssysteem, je gewoontes en voorkeuren.

Dus als je een Windows- of Microsoft Office-gebruiker bent en je hebt een Windows-Phone, is Outlook het handigst. Ook als je een Android-telefoon hebt is en je gebruik Google-services (Agenda, enz.), dan is Gmail bijna vanzelfsprekend.

Zoho heeft soortgelijke functies als Gmail en Outlook en kan zowel op iOS en Android worden gebruikt. De collaboration-features zullen met name professionals in het midden- en kleinbedrijf aanspreken.

Yahoo! is een goede dienst, maar sommigen zullen het gebrek aan veelzijdigheid zien als nadeel, net als iCloud en AOL Mail.

Hetzelfde kan gezegd worden van Tutanota, maar deze dienst onderscheidt zich door de focus op veiligheid en privacy. GMX is een hele mooie middenmoter.