Document Metadata Cleaner

Als je een document aanmaakt, bevat deze een hoop informatie over de maker in de metadata. Gebruikers kunnen aan het document zien wie de originele auteur is, welke organisatie of computer het document aanmaakte, welke auteurs het bewerkten en meer. Deze software haalt al die velden leeg, zodat ze niet kunnen worden gebruikt om je identiteit eenvoudig te achterhalen.

USBDview

USB Devices View van ontwikkelaar Nirsoft kun je gebruiken als een verklikker om te zien of iemand een USB-stick in je pc heeft gestoken om bijvoorbeeld gegevens te kopiëren. Je ziet hier een overzicht van alle aangesloten USB-apparaten en ook welke in het verleden zijn aangesloten, op welke datum het USB-apparaat werd geïnstalleerd op het systeem en wanneer deze voor het laatst was gekoppeld.

EXIF Reader

De metadata van afbeeldingen bevat een hoop informatie, onder meer locatiegegevens. Op deze manier achterhaalden gebruikers ooit de locatie van een voortvluchtige John McAfee (die later zei dat het een bewust dwaalspoor was) en IS-strijders die foto's plaatsten op Twitter. Deze gegevens kun je zelf uitlezen met een tool als EXIF Reader.

EXIF Purge

Anderzijds kun je jouw foto's anonimiseren (wat metagegevens betreft, tenminste) met een tool als EXIF Purge. Hier kun je foto's in een batch selecteren om vervolgens de Exif-gegevens en masse te verwijderen.

Secure Eraser

Met deze tool verwijder je bestanden écht grondig van je pc, van losse bestanden tot hele partities en schijven. Of maak je de vrij gemaakte ruimte op de schijf (kortom, waar verwijzingen naar bestanden simpelweg zijn losgemaakt) serieus leeg. Je kunt verschillende standaarden kiezen om gegevens te verwijderen, van Low (overschrijven met willekeurige data) tot Highest (Gutmann-methode).

TCPView

Vertrouw je niet wat er allemaal gebeurt op je pc en wil je zien wie of wat er verbonden is? De systeemtools van Windows, Sysinternals, bevat ook Microsofts software TCPView. Die brengt alle verbindingen in kaart, inclusief alle endpoints die koppelen met jouw machine en hun IP-adressen. Je kunt hier eventueel ook verbindingen verbreken.

pcwGoogleHacks

De software pcwGoogleHacks - een tool die je onder meer kunt gebruiken om te zien of je gegevens ergens via een webserver worden blootgesteld. Deze tool levert bijvoorbeeld ook resultaten configuratiepagina's, koppelt direct naar de Wayback Machine, en heeft meer tools om documenten of applicaties die eigenlijk niet te benaderen zouden moeten zijn worden gevonden.