E-mailen

E-mailen in de terminal is makkelijk en er is lekker veel keuze. Veel mensen raden mutt aan maar ook notmuch wordt genoemd. Beide pakketten zijn krachtig, veelzijdig en werken goed, maar ik ga zelf toch liever voor alpine. Waarom? De applicatie werkt supergoed maar ook de interface is vertrouwd. Zeker als je GUI e-mailprogramma's als Thunderbird gewend bent.

Web browsen

Een woord: w3m. Ok, dat is niet echt een woord maar w3m is zeker wel mijn favoriete webbrowser. Het geeft dingen behoorlijk goed weer en het is krachtig genoeg om zelfs een dienst als Google Plus goed te kunnen gebruiken (oké, het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het werkt wel). Lynx mag dan wel de standaard tekstgebaseerde webbrowser zijn, maar w3m blijkt toch mijn favoriet.

Tekst bewerken

Als ik een simpel tekstbestand wil bewerken, is er eigenlijk maar één applicatie waar ik standaard naar grijp. Nee, het is geen Emacs en zeker geen Vim. Voor het bewerken van kleine, simpele tekstbestanden ga ik voor nano, ja, echt, nano. Het is een simpel programmatje en makkelijk onder de knie te krijgen. Zijn er pakketten die meer kunnen dan nano? Zeker weten. Maar nano is voor mij meer dan voldoende.

Complexere tekst verwerken

In een Shell is het verschil tussen een "text editor" en een "word processor" niet zo heel groot. Maar aangezien ik veel en vaak schijf is het toch fijn om een stuk software te hebben die speciaal is ontworpen voor het schijven van lange, uitgebreide documenten. Mijn favoriete applicatie is wordgrinder. Het heeft precies genoeg tools om mij, als schrijver, gelukkig te maken. De interface heeft een fijne menustructuur (en hot keys) en het kan overweg met verschillende bestandstypen waaronder OpenDocument, HTML en een paar andere.

Muziek afspelen

Op dat gebied kan er maar eentje de beste zijn en dat is cmus. Het ondersteunt zo'n beetje elk muziekformaat dat je er tegenaan gooit en het is makkelijk te gebruiken. Daarnaast is het supersnel en lekker licht. De interface is strak en gestroomlijnd. Precies de juiste ingrediënten die een goede muziekspeler moet hebben.

Instant messaging

Toen ik erachter kwam dat het ook mogelijk was om instant messages te sturen werd ik heel blij. Ken je Pidgin nog? Die geweldige multi-protocol IM-client? Daar is dus ook een terminal-versie van genaamd finch. Het werkt op dezelfde manier als Pidgin en ziet er zelfs hetzelfde uit als de grafische desktop-versie.

Ben je een Google Hangouts-gebruiker? Dan zou je ook aan de slag kunnen gaan met hangups. Het heeft een mooie tab-interface en werkt verrassend goed. Het enige dat je zal moeten missen zijn emoji's maar los daarvan kan je prima uit de voeten met deze applicaties.

Twitteren

Ja, je kan zelfs twitteren vanuit de terminal. Het programma dat je daarvoor nodig hebt is rainbowstream. Het werkt nog niet perfect en zo nu en dan liep ik tegen een rare bug aan maar het werkt goed. Het werkt niet zo goed als de website en ook de mobiele apps winnen het van dit programma, maar als je dan toch echt graag wil twitteren vanuit de shell, ga dan voor rainbowstream.

Reddit

Hangen op Reddit vanuit de CLI voelt goed op de een of andere manier. En rtv maakt het allemaal nog net wat plezieriger. Lezen, reageren, stemmen, het werkt allemaal. Sterker nog, het verschil met de officiële website is niet eens zo heel groot.

Processen beheren

Gebruik htop. Het is net zoiets als top, alleen beter en mooier. Soms laat ik htop draaien, gewoon omdat het kan. Het is net zoiets als een muziek visualizer, alleen dan voor RAM en CPU-gebruik.

Bestandsbeheer

Het beheren van bestanden is met Midnight Commander een fluitje van een cent. De oudgedienden onder ons zullen waarschijnlijk opmerken dat het als twee druppels water lijkt op de DOS-klassieker Norton Commander.

Het beheren van terminals

Als je veel tijd doorbrengt in de shell zal je aan de slag moeten met een terminal multiplexer. Het is een stuk software dat je terminalsessies opsplitst in een mooi grid. Op die manier kan je verschillende terminal-applicaties tegelijk open hebben en gebruiken. Je zou het kunnen zien als een soort window manager. Mijn favoriete applicatie is tmux, maar GNU Screen werkt ook lekker. Het duurt even voordat je het programma onder de knie hebt maar als je dat eenmaal is gelukt, zal je blij zijn dat je de moeite hebt genomen.

Presentaties

LibreOffice, Google Slides, gasp, Powerpoint... Ik heb een hoop tijd doorgebracht in verschillende presentatie-softwarepakketten. Toen ik hoorde dat er zelfs voor de terminal een presentatieprogramma bestond werd ik heel blij. Het programma heet text presentation program. Het programma kan logischerwijs geen afbeeldingen weergeven maar het is wel handig om in elk geval de teksten te bekijken en dia's te maken in een simpele markup-taal. Het toevoegen van afbeeldingen gaat niet, maar het geeft je wel een speciale nerd-status (en kudos/credits) als je een volledige presentatie maakt in dit programma en deze ook nog eens weergeeft in de terminal.