Dat meldt IDG News Service. De nieuwe Commodore bestaat net als zijn illustere voorganger uit een all-in-one keyboardconsole dat alleen aan een beeldscherm moet worden aangesloten. Wel beschikt het natuurlijk over meer vermogen (tot 8 GB intern geheugen, 3GHz processor en 500 GB harddisk) dan de originele Commodore 64. Daarnaast draait het naast Windows tevens op Ubuntu. Het nieuwe Amerikaanse bedrijf heeft Commodore USA en meldt op zijn website dat het de Commodore 64 op 1 juni te koop wil aanbieden.

Daarmee krijgt het bizarre verhaal van Commodore opnieuw een vervolg. Bij het faillissement van Commodore International in 1994 werden de rechten op de naam gekocht door de Duitse retailer Escom. Dat verkocht het weer door aan het Nederlandse Tulip en in 2004 ging de naam over naar Yeahronimo. Dat veranderde zijn naam weer in Commodore International en in 2007 had Tulip weer belangstelling, maar dat zag uiteindelijk van de overname af.

Weer failliet

Wel had Tulip nog een vordering van 20 miljoen euro op Commodore International, dat uiteindelijk in 2008 (opnieuw) failliet werd verklaard. Dat bleek echter een fout van de rechtbank. Tulip eindigde uiteindelijk met een door de vordering verkregen aandeel van 75 procent in Commodore International, maar door de eigen financiële perikelen lag alles lange tijd stil. Uiteindelijk ging het bedrijf, dat inmiddels was omgedoopt in Nedfield, vorig jaar failliet.

Commodore Gaming werd in 2005 opgericht en kocht toen al het deelrecht op het merk Commodore van Commodore International, dat wel het recht behield om de naam te gebruiken. Commodore Gaming maakt zware PC’s voor het draaien van spellen. Nu heeft het bedrijf dus de naam gelicenseerd aan Commodore USA.

Bron: Techworld