Alles wat met de letter QT begint, doet bij mij de alarmbellen afgaan. Aanleiding is QuickTime, de multimediasoftware van Apple, dat zich, zodra het eenmaal is geïnstalleerd, de halve pc toe-eigent en agressief bestandsformaten claimt. Misschien dat nieuwere versies van de software hierin terughoudender zijn, ik weet het niet, ik neem de gok niet meer.

De eerste ontmoeting in 2008 met QTTabBar leidde dan ook niet direct tot aandrang het te installeren en gebruiken. Helemaal niet zelfs. Dat dit uiteindelijk toch gebeurde kwam doordat de verhalen over het programma te goed klonken en het geheel bovendien helemaal niets met QuickTime van doen had. En zo had ik jarenlang een prima Verkenner-uitbreiding aan QTTabBar. Want dat is het namelijk. Behalve een reeks handige functies, is de belangrijkste vernieuwing die QTTabBar brengt, het updaten van de Windows Verkenner met tabs.

Tabs in Explorer

Het voordeel van tabs in programma’s om zo meerdere gelijksoortige vensters binnen één programmavenster te kunnen openen, is in navolging van tabbed-browsing Firefox zelfs tot Microsoft doorgedrongen. Maar waar het bedrijf wel brood zag in het updaten van Internet Explorer is men de gewone Explorer vergeten. En dat was des te vervelender omdat de oorspronkelijke versie van QTTabBar niet meer ontwikkeld werd en niet compatibel was met Windows 7.

Gelukkig waren er meer mensen die QTTabBar begonnen te missen nadat ze waren geüpgrade naar de nieuwste versie van het Microsoft besturingssysteem. Een van hen is de Amerikaan Paul Accisano die zijn programmeerkennis inzet voor het verder ontwikkelen van QTTabBar.

De nieuwe 1.5.0.0-versie van QTTabBar is weliswaar nog een alpha, maar compatibel met Windows 7 en op dit moment al zonder noemenswaardige fouten te gebruiken. Sluit voor de installatie alle programma’s af en activeer in de installatie de optie Explorer aansluitend ook herstarten. Schakel dan via Beeld, Werkbalken de beide QT-werkbalken in.

Functies

De QT Tab Standard Buttons is een reeks nieuwe knoppen in de Verkenner om delen van de Verkenner mee te sturen. Er zijn knoppen (van links naar rechts) het actieve tab-venster te sluiten, de Verkenner te sluiten, alle behalve het actieve tab-venster te sluiten, of het tab-venster links of rechts. Een nieuw Verkenner-venster kan worden geopend, maar ook een tabblad gekloond. Erg handig is verder de knop Recently Closed, waar de laatste gesloten views worden bewaard en ook na een herstart van de Verkenner of de pc, snel weer geopend kunnen worden. Meerdere tab’s kunnen als Group samen bewaard worden en via de Group-knop weer in één keer geopend. Handig als je vaak dezelfde vensters nodig hebt.

De meeste functies op de QT Tab Standard Buttons werkbalk richten zich op de tabbed-view die beschikbaar zijn gekomen. Door met de rechtermuisknop op een tab te klikken komen ook weer veel nieuwe opties beschikbaar, zoals het sluiten en klonen van de tabs en voor het veranderen van de volgorde van de tabs, het kopiëren van het volledige pad van een tab, het toevoegen van een label op de tab.

Via Create New Group kan een reeks tabs als groep worden bewaard. Belangrijk is wel dat je eerst de juiste vensters als tab opent en bij het maken van de groep de optie Addall tabs aanvinkt. Daarna kun je via de knop Groups, altijd snel een van de groepen openen.

Geen slechte herinneringen meer

QTTabBar doet alle slechte herinneringen aan de letters QT vervagen. Het is een heel nuttige uitbreiding voor de Windows Verkenner en nu ook beschikbaar voor Windows 7. Er zijn nog wel enkele bugs op de site terug te vinden, maar geen kon voorkomen dat ik alweer veel plezier heb beleefd aan deze bestandsbeheeruitbreiding.

De nieuwe QTTabBar is gratis te gebruiken. De download is een half MB groot. Het bestand is door VirusTotal op malware gecontroleerd en akkoord bevonden. Lees hier het VirusTotal Testrapport.

Bron: Techworld