VMware is bij iedere beheerder bekend. Mooie software om te virtualiseren en in functionaliteit alle gratis en betaalde producten nog altijd de baas. Dat geldt ook voor VMware Workstation. Een mooi product, maar duur. En niet iedere baas is zo gul het aan te schaffen voor zijn medewerkers, zeker als er gratis alternatieven bestaan als VirtualPC van Microsoft of VirtualBox van Oracle. Gelukkig biedt VMware zelf al een alternatief, gratis en opnieuw goed. De VMware Player. En nee, die is echt niet bedoeld om alleen met virtuele machines te spelen.

De eerste versies van de VMware Player waren dat wel. Die konden alleen bestaande virtuele machines draaien. Nieuwe maken was er niet bij, en het bood nauwelijks enige functionaliteit voor het gebruik van de vm’s. Maar met de nieuwste versie van VMware Player is dat heel anders. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook virtuele machines maken en het biedt dezelfde handige wizards als zijn dure betaalde broer.

VMwarePlayer

Om de VMware Player te mogen downloaden moet je jezelf registeren via www.vmware.com/products/player, waarbij je een geldig e-mailadres in moet voeren. Je krijgt daarna van VMware een mail toegestuurd met de downloadlink van VMware Player. Op verdere spam heb ik ze daarna nog niet kunnen betrappen. Na de installatie staat de link naar de VMwarePlayer op het Bureaublad. Eenmaal opgestart zie je direct dat het niet VMware Workstation is, maar dat betekent vooral een andere kleurstelling en het ontbreken (helaas) van geavanceerde opties voor het bewaren en werken met snapshots. Verder zit er echter veel functionaliteit in het product, en dat tegen nul euro kosten. Het is mogelijk een nieuwe virtuele machine te maken, en om een bestaande te openen. Je hebt de beschikking over de VMware Tools voor betere samenwerking tussen fysieke en virtuele machines. Maar er zijn ook echt opvallende functies, zoals de ondersteuning voor DirectX 11 en de Aero-interface van Windows 7 binnen een virtuele machine. Dit laatste is echt uniek voor de huidige VMware-producten.

Unity

Verder is Unity een erg mooie functionaliteit in VMware Player. Hiermee kan een applicatie die draait binnen een virtuele machine direct worden gebruikt in het besturingssysteem van de fysieke machine. De onderliggende virtuele machine verdwijnt daarbij naar de achtergrond. Ideaal voor wie ook nog wat Linux of niet langer compatibele applicaties wil gebruiken.

Bron: Techworld