De visie van Sun is dat het netwerk de computer is. Dat is inmiddels zelfs voor Windows-beheerders werkelijkheid geworden. Er is geen functionaliteit meer zonder connectiviteit. Maar soms is er ondanks connectiviteit toch geen functionaliteit, en dan kijken systeembeheerders al snel naar het netwerk. Wat gebeurt daar allemaal of juist niet?! De Microsoft Network Monitor is een packet analyzer die het netwerkverkeer op berichtenniveau kan bekijken en inzichtelijk maken. Het is een handig programma om in te zetten bij het oplossen van storingen.

De Network Monitor bestaat uit twee delen. Er is het programma dat helpt het netwerkverkeer te vangen en analyseren en er is de driver die het mogelijk maakt de raw netwerkdata met de netwerkkaart te vangen. Hoewel Netwerk Monitor dat niet zegt, is een reboot nodig om dat ‘capturen’ na de installatie werkend te krijgen.

Binnen Network Monitor kan het capturen van het netwerkverkeer via bekende stop, start en pauze-knoppen worden bediend. De ontvangen en verzonden netwerkpakketjes zijn al live te volgen, maar voor analyse is het vaak handiger eerst een capture-filter in te stellen. Hiermee kan bijvoorbeeld het netwerkverkeer dat geregistreerd wordt, worden beperkt op source, destination of protocol. Dit maakt gerichter zoeken mogelijk, maar ook langer capturen.

Is het vangen van het verkeer klaar, dan kan ook nog binnen een capture worden gefilterd. Hiervoor gebruikt men de Screen-filters. Daarmee kunnen binnen een capture de weer te geven verkeersstromen beperkt worden.

Network Monitor 3.3 ondersteunt zowel bedrade als draadloze netwerken. Het kent meer dan 300 netwerkprotocollen die gebruikt kunnen worden ook binnen de filteropties. Het programma laat zich verregaand scripten en kan bijvoorbeeld ook meerdere captures samenvoegen of verkeer uit meerdere captures filteren en gericht samenvoegen. Er is een online forum op TechNet voor vragen over het programma en voor hulp bij het gebruik. De ontwikkelaars zijn bovendien aardig actief op hun eigen blog, waar ze nieuwe ontwikkelingen van de Network Monitor laten zien en problemen uitleggen. Bovendien zijn er verhalen te lezen over netwerkproblemen die met Network Monitor zijn opgelost.

De Microsoft Network Monitor was jarenlang het lachertje van de klas. Al in vroege versies van Windows was het programma aanwezig, maar toen bood het absoluut niet de functionaliteit die je ervan mocht verwachten. Enkele jaren geleden heeft Microsoft de inspanningen voor Network Monitor flink vergroot en nu staat er een echt mooi programma. De laatste versie van de Network Monitor is 3.3, en die versie is opnieuw uitgebreider dan de vorige versie. Er is een x86- en twee x64-versies.

Bron: Techworld