Waarom gebeurt dit? Apple staat het niet toe dat op Flash gebaseerde video’s op een iPad kunnen worden afgespeeld. De NY Times en duizenden anderen sites gebruiken daarom de speler Brightcove om deze video’s zonder Flash af te spelen. Maar omdat het daardoor geen Flash meer is, kunnen er geen advertenties worden getoond en werkt ook de ingebouwde code voor analytics niet langer. Omdat advertenties de kosten dekken, kan de New York Times niet zoveel video’s op de site voor de iPad laten zien.

Normaal gesproken implementeert de technologische industrie standaarden geruisloos. Veel mensen weten er weinig van of willen er niets vanaf weten. Maar het probleem met Flash (en de rivaliserende videostandaard HTML5) heeft wel degelijk impact op het webminnende publiek. Gebruikers van apparaten als de iPhone en iPad zijn onvrijwillig partij in de strijd. Het is niet onwaarschijnlijk dat de gevolgen ook op de desktop merkbaar zullen zijn.

“De browser-oorlog is terug”, zegt analist Ron Rogowski van Forrester. Het komend jaar zullen alle browsers met baanbrekende upgrades komen. Op zich is dat goed, omdat de oorlog in standaarden ervoor zorgt dat gebruikers wel moeten upgraden om fatsoenlijk sites te kunnen blijven bekijken. Maar het meest vervelende is dat gebruikers die moeten werken met een vaste browser op werk echt vast komen te zitten, zegt Rogowski. Veel bedrijven gebruiken nog IE6, een oude browser die niet werkt met videocontent van sites die zijn overstapt naar HTML5.

Firefox 4

De nieuwste browser van deze wereld is zo nieuw dat deze officieel nog niet verschenen is. Firefox 4, de open-source browser van Mozilla, is sinds vorige maand verkrijgbaar als preview.

Mike Beltzner, hoofd van het Firefox ontwikkelteam, zegt in een blogpost dat de doelstellingen van de nieuwe browser meer snelheid, toepassing van nieuwe technologie (HTML5), een simpeler interface en meer mogelijkheden voor aanpassing door de gebruiker zijn.

De interface gaat waarschijnlijk meer op die van Chrome lijken. Wellicht dat de Home-knop wegvalt ten faveure van een permanent tabblad, terwijl de tabs zelf naar de adresbalk verhuizen.

De nieuwe versie van Firefox krijgt een nieuw configuratiescherm voor het beheer van wachtwoorden, cookies, pop-up blocking, geolocation en lokale opslag van data. Het zal daarnaast makkelijker worden om te zien welke permissies websites toegekend hebben gekregen.

Als je de afgelopen tijd op zoek bent geweest naar een Windows-pc, dan zal het je niet ontgaan zijn dat de meeste systemen worden voorzien van een 64-bit versie van Windows. Het grote voordeel hiervan is dat deze meer geheugen ondersteunt dan de 32-bit versie. Mozilla is dit ook opgevallen en zal ook Firefox in 64-bit uitbrengen.

Flash vs. HTML5: de donkere kant

Apple CEO Steve Jobs deed veel stof opwaaien door zijn brief waarin hij uitlegt waarom Flash nooit op mobiele apparaten van Apple zal mogen draaien. (Het draait trouwens wel prima op Mac computers). Volgens Jobs is het een batterijenslurper en wordt touch niet ondersteund. Dat is waar, maar Jobs – trouwens een grote supporter van HTML5 – laat wel enkele belangrijke feiten voor het gemak weg.

“HTML5 is superieur als het gaat om optimalisatie van tekst en zoekfuncties”, zegt Rogowski. Maar als het aankomt op video is HTML5 langzamer dan Flash en Silverlight. Daarnaast worden moderne browsers niet ondersteund en is het renderen van geavanceerde (3D) graphics nog niet optimaal, zegt de analist.

Sites die HTML5 gebruiken vereisen van de gebruiker dat hij/zij een nieuwe versie van Safari, Chrome, Opera of Internet Explorer download. “Gebruikers kunnen niet meer simpelweg een plug-in downloaden”, zegt Rogowski.

Om technische redenen die te maken hebben met regels voor open-source software heeft Firefox een andere codec voor HTML5-video dan andere browsers. Er is discussie over de kwaliteit van deze open-source codec, maar of deze nu goed is of niet, het is weer een verwarrende extra laag die internetters zou kunnen gaan irriteren.

Uiteindelijk zal alles goed komen als de industrie overeenstemming bereikt over de integratie van nieuwe technologieën. Maar voordat dit gebeurt zal het surfen door het web iets meer irritatie met zich meebrengen. Gebruikers zullen hoe dan ook geconfronteerd worden met meer dan ze eigenlijk willen weten over standaarden binnen de tech-industrie. Bron: Techworld