De nieuwe laptops zijn een stukje afgeslankt en opgestrakt, ze hebben helderder én energiezuiniger schermen, nieuwe grafische chipsets, trackpads zonder knoppen en nog veel meer. Het ziet er alles bij elkaar zo goed uit dat (opnieuw) een groep gebruikers zich zal gaan afvragen of het nu eindelijk tijd is de pc definitief aan de wilgen te hangen. Maar hoe cool alle nieuwigheid ook is, het ultieme, het absoluut perfecte notebook heeft Apple nog niet gemaakt. We lopen de plussen en minnen even langs.

Afwerking: helemaal top

Apple heeft voortdurend benadrukt dat de nieuwe 'unibody' fabrikagetechniek vooral is gekozen om de notebooks steviger te maken, en inderdaad, veel steviger dan de nieuwe MacBooks zul je ze maar moeilijk kunnen vinden. Zeker vergeleken met de vorige MacBooks, die nog wel eens de onhebbelijke neiging hadden te barsten. In feite is het een verschil als dag en nacht; die oude MacBooks komen goedkoop en krakkemikkig over, in verhouding.

Eenvoudige toegang

Dit zal niet iedereen weten te waarderen, maar de componenten van de MacBooks zijn bijzonder simpel te bereiken. Als je bij de harde schijf wilt zijn, hoef je slechts het batterijdeksel te openen. Schroef wat schroefjes los, en hop: daar is het geheugen, het moederbord, en het optisch station. Mensen die graag zelf hun laptops upgraden zullen blij zijn met de nieuwe MacBooks, hoewel wij voor het mooie nog wel een paar schroefjes minder hadden willen zien.

Poorten: te weinig

Nu Apple gestopt is met FireWire op de MacBooks (en beslissing waar door sommige gebruikers nog flink over geklaagd zal worden), blijven er slechts twee USB-poorten over op deze nieuwe modellen. Als je bedenkt dat het tegenwoordig echt zo gek niet is een printer, een iPod, een digitale camera, een externe harde schijf, en wie weet nog een extern toetsenbord en/of externe muis in huis te hebben, mag duidelijk zijn dat je al snel met een poortje of twee, drie te weinig zit. Een extra USB-hub is dus bijna een verplichte aankoop. Een paar extra USB-poortjes had zeker niet misstaan.

DisplayPort gedoe

Apple is overgestapt van DVI naar DisplayPort (en dan ook nog eens een mini-versie), wat betekent dat gebruikers een dongle zullen moeten aansluiten als ze de meeste hedendaagse beeldschermen met de MacBook willen gebruiken. Op zich is dat niets nieuws; de DVI-poort op de oude MacBooks was ook al een mini-uitvoering, maar als je daar al een adapter voor had, kun je nu dus weer een nieuwe kopen. En of de keuze voor DisplayPort nou werkelijk gaat helpen om die poort tot nieuwe standaard te verheffen…?

Er wordt veel gezeurd over de glimmende schermen van de Apple notebooks, maar mooi zijn ze wel, en de schermen van de nieuwe MacBooks zijn helemaal superstrak. Het scherm zelf is helder en gelijkmatig verlicht, met dank aan de LED achtergrondverlichting. Vergeet dat glimmen - het wordt nogal overdreven.

Irritant, die vingervegen

Het is natuurlijk een beetje azijnpissen, maar wat zijn ze weer besmettelijk, die Apples. Bij de nieuwe MacBooks wordt zelfs een microvezeldoekje meegeleverd, en dat is niet zomaar een gimmick - dat heb je echt nodig. Dat glazen scherm is echt een vingermagneet, en ook het aluminium chassis vlekt als een bezetene.

Redelijk draagbaar

De MacBook weegt twee, de MacBook Pro tweeëneenhalve kilo. Dat is licht genoeg om hem in een tas te gooien en overal mee naartoe te slepen. En natuurlijk, die superslanke MacBook Air weegt bijna de helft van de Pro, maar daar zit dan ook geen optisch station in, en een aanzienlijk tragere processor. Het is natuurlijk persoonlijk, maar ondanks die grammetjes extra zouden wij toch lekker voor de MacBook Pro gaan.

Tricky trackpad

Hoewel het natuurlijk heel innovatief is een glazen trackpad zonder knoppen te maken, en hoewel het best aardig werkt, werkt het nou ook weer niet zo soepeltjes als je zou verwachten. Het hele pad is nu 'klikbaar', en aan de onderkant werkt dat goed, maar naarmate je hoger komt, gaat het klikken moeilijker. Dat betekent dat het trackpad prima werkt als je hem net zo bedient als vroeger (toen je met je duim onderaan het trackpad op een knop klikte), maar dat het verwarrend werkt als je probeer te klikken met je wijsvingertop. Op sommige plaatsen is klikken bijna onmogelijk. Dat kan haast niet de bedoeling zijn geweest.

Conclusie

Dus wat vinden we ervan? Apple heeft weer twee degelijke producten neergezet. Natuurlijk: in een wereld waar laptops voor 500 euro in de supermarkt liggen, lijkt zo'n aluminium MacBook ad 1.199 euro (dat is de vanafprijs; de Pro begint bij 1.799 euro) enigszins aan de dure kant. Maar alle waar is naar zijn geld, en tenzij er onverwacht nog rare technische mankementen komen bovendrijven, is dit tweetal de meerprijs zeker waard.

Bron: Infoworld.nl Bron: Techworld