Forrester heeft een rapport uitgebracht waarin het op basis van interviews met tientallen IT professionals de voor- en nadelen schetst van een upgrade naar Office 2010. Daarin komen allerlei verbeteringen in Office 2010 voor het voetlicht, zoals de integratie van Office-applicaties met het web en de toevoeging van social networking tools aan Outlook. Toch blijft het de vraag of deze nieuwe features echt zoveel toevoegen en of de migratie vlekkeloos zal verlopen. De webgebaseerde mogelijkheden zijn bijvoorbeeld helemaal nieuw, en daardoor kunnen ze nog instabiel zijn, aldus Forrester. Het rapport merkt ook op dat een aantal bedrijven die ze hebben geïnterviewd wel van plan zijn om Office 2010 te kopen voor een aantal werkstations, maar dat ze ook verder gaan met gratis alternatieven, zoals Google Docs en Zoho.

“Zelfs bedrijven die van plan zijn om het pakket al snel in te zetten, twijfelen eraan of Microsoft erin zal slagen om de nieuwe online ervaring echt pijnloos te maken”, schrijft Sheri McLeish in het rapport. Maar toch zegt ze ook dat Office 2010 “grensverleggend” is, doordat het eindelijk de meestgebruikte Officetools online zet.

Grensverleggend

Forrester geeft drie features die Office 2010 “grensverleggend” maken. De eerste is het gebruik van SharePoint Workspace (voorheen bekend als Groove) waarmee je SharePoint content kunt delen en herzien, zowel online als offline. Ook grensverleggend is de manier waarop de zorgen om de beveiliging worden weggenomen door Office Web Apps voor de private cloud beschikbaar te maken als deel van een licence agreement. Tot slot is er nog de integratie in Outlook van de sociale netwerken, zoals LinkedIn, door middel van de Outlook Social Connector.

Deze nieuwe features geven volgens Forrester Microsoft het voordeel boven andere online suites als Google Apps en Zoho. Als ze tenminste zonder problemen werken.

Versimpelde opties voor bedrijven

Er zijn in totaal maar liefst zeven edities van Office 2010, maar voor volume licensing klanten (over het algemeen grote bedrijven) heeft Microsoft dat aantal gereduceerd tot twee: Standard en Professional Plus. Dat zijn er toch weer twee minder dan bij Office 2007.

Professional Plus heeft OneNote, SharePoint Workspace en Office Web Apps. In de standaard editie zitten Publisher, OneNote en Office Web Apps. Voor deze non-retail versies zijn er nog geen prijzen bekend.

Forrester stelt in het rapport dat minder opties de verwarring zal verminderen en dat het dus voor klanten makkelijker wordt om “de verschillen tussen de aanbiedingen te begrijpen. Zo kunnen ze de juiste suite kiezen die aansluit op hun organisatie.” Met de volume-licensed edities kunnen bedrijven met een Software Assurance overeenkomst Office Web Apps binnen de firewall hosten in een private cloud. “Dit kan aantrekkelijk zijn voor bedrijven die zelf de controle willen behouden over beveiliging en toegang”, schrijft McLeish.

Het rapport merkt overigens ook op dat Google plannen heeft om Google Apps aan te gaan bieden in een private cloud, terwijl Zoho de optie nu al aanbiedt via partner VMware.

Veel nieuwe features

De upgrade naar Office 2010 is voor bedrijven misschien alleen al de moeite waard vanwege alle nieuwe dingen die erin zitten. Forrester wijst op de verbeteringen aan de interface, zoals meer opties in Backstage view. Daarnaast kan er met de 64-bit versie gebruik worden gemaakt van meer geheugen, en er is een feature in Excel dat Sparklines heet, waarmee makkelijk grafieken kunnen worden gemaakt van de data.

Het rapport heeft het ook over verbeteringen op het gebied van veiligheid. Zo worden complexe wachtwoorden afgedwongen, er is een beveiligde modus voor het bekijken van gedownloade bestanden, en er is meer controle over e-mail threads in Outlook.

Er zijn nog meer features die Forrester niet noemt. Op LiveHacker staat een artikel dat vollediger is.

Nadelen van 64-bit Office

Het draaien van de 64-bit versie van Office 2010 heeft zijn voordelen. Je kunt gebruik maken van meer data en geheugen, waardoor je veel grotere Excel workbooks kunt maken. Maar er zijn ook nadelen.

Zo wijst Forrester erop dat ActiveX controls en DLL's die zijn geschreven voor 32-bit Office niet zullen werken op de 64-bit versie. Bovendien kunnen databases zoals .mde, .ade en .accde-bestanden niet worden uitgewisseld tussen de 32-bit en 64-bit versies van Office 2010.

Hier vind je nog meer voor- en nadelen van 64-bit Office.

Integratie kan nog gammel zijn

Microsoft heeft de Groove samenwerkingssoftware helemaal opnieuw opgebouwd nadat het Groove Networks in 2005 heeft overgenomen. Nu heet de software SharePoint Wokspace. Ook de Outlook Social Connector die sociale netwerken integreert in Outlook zit voor het eerst in Office. Dus verwacht niet dat deze features helemaal vlekkeloos werken, zo waarschuwt McLeish.

Forrester verwacht dat Microsoft deze nieuwe samenwerkingstools in SharePoint en Outlook in de toekomst zal verbeteren, maar het zal ook “moeite hebben om de grote hoeveelheid features in Office schoon te maken en makkelijk in het gebruik.”

Codeveranderingen in Office 2010

Voor ontwikkelaars is het van belang dat de VBA (visual basic for applications) taal een upgrade heeft gekregen waardoor het 64-bit ondersteunt. Bovendien is het Office 2010 Object Model geüpdatet. Dus de bedrijven die overstappen van Office 2003 naar Office 2010, moeten er rekening mee houden dat ze oude onbruikbare code hebben.

Oudlook is hiervoor waarschijnlijk het meest gevoelig, omdat de veranderingen in Object Model hebben geleid tot het herschrijven van de MAPI interface en tot veranderingen in het navigatiepaneel. Bedrijven die macro's gebruiken en een grote hoeveelheid Outlook-content gaan migreren, moeten eerst heel goed testen om te kijken of ze hun code niet moeten herschrijven.

“Het is belangrijk om goed te plannen en te testen als het om compatibiliteit van code gaat”, zegt McLeish. “Niemand in de IT wil de oorzaak zijn van kapotte code die het werk onderbreekt.” Bron: Techworld