Dat klinkt ongetwijfeld bekend. Alleen heb ik niet zo vreselijk veel verstand van Windows, en de melding ‘NTLDR ontbreekt’ zei me in het geheel niets. Gelukkig weet internet raad, want er zijn massa’s mensen met hetzelfde probleem. Dozijnen oplossingen worden er gegeven, alleen blijkt uit de commentaren die eronder staan dat ze lang niet altijd werken.

De oplossing van Dell vond ik het meest logisch. Zij raadden me aan om van de Windows-cd te booten, om vervolgens van daaraf ntldr en ntdetect.com in de directory i386 te kopiëren naar C. Kind kan de was doen, maar dan had ik natuurlijk wel die Windows-cd nodig.

Cd-rom drive

Er ging een dag overheen voordat de bewuste cd was gevonden. Dat bleek echter geen reden voor optimisme, want de cd-rom drive van de laptop werkte verre van optimaal. Waarschijnlijk kwam dat doordat het apparaat nogal eens over de grond klettert, en het resultaat was dat ik een hele tijd zoet ben geweest met het booten van die cd.

De schijf erin, en met een beetje geluk startte de computer ervan op, waarna hij op zijn elfendertigst allerlei overbodige modules laadde, om er na ongeveer een uur met een foutmelding de brui aan te geven, terwijl hij het op een andere laptop redelijk snel deed. Vervolgens heb ik van de afdeling systeembeheer nog een externe diskdrive geleend, maar daar wilde de laptop al helemaal niets van weten, alle BIOS-instellingen ten spijt.

Linux to the rescue

Uiteindelijk heb ik er toch maar een Linux-cd in gestopt, om te kijken of het apparaat daar wel mee om kon gaan. En wat schetste mijn verbazing? Binnen een paar minuten had ik een functionele desktop voor mijn neus, terwijl XP uren tevergeefs had geprobeerd om me van een commandline te voorzien.

En vanuit die Linux-desktop kon ik natuurlijk ook bij de harde schijf, waar ik NTLDR kon opzoeken (er stond een reservekopie in de directory i386, net als op de cd). Dat bestand heb ik naar C: gekopieerd, waarna alle problemen opgelost waren en Windows weer gewoon startte.

Teleurgesteld

Omdat ik nu dus verzekerd was van de status van ‘Held van de dag’, wilde ik mijn vriendin toch nog even op het verkeerde been zetten. Ik mailde haar dat ze weer met haar laptop kon werken, startte Ubuntu vanaf de cd, configureerde het netwerk en ik stelde een van haar foto’s in als achtergrond. Toen ze thuiskwam presenteerde ik haar dit als nieuwe werkplek.

Haar reactie was helemaal niet wat ik had verwacht. Na een paar dagen veroordeeld te zijn geweest tot mijn oude eerste generatie Eee PC, met 7 inch scherm, was ze helemaal blij met haar mooie grote Linux-desktop, van waaruit ze bij al haar foto’s, films en series kon. Ze leek zowaar een beetje teleurgesteld toen ik haar Windows weer tevoorschijn toverde. Zou ze er dan eindelijk klaar voor zijn?

Ik zal er maar niet op rekenen.

Bron: Techworld