Het enige echte nadeel van Microsoft’s scripttaal PowerShell is de leercurve. Je begint niet zomaar even en hoewel iedere beheerder inmiddels wel de kracht van PowerShell kent, is er een groot verschil tussen voorvoelen hoe een script kan helpen, en zo’n script ook echt maken en gebruiken. Bovendien is de hoeveelheid online informatie over PowerShell inmiddels misschien wel te groot, en is een startpunt moeilijk te vinden.

Highlighting

Het komt bij PowerShell vooral aan op het zelf knutselen en delen van scripts met collega’s. Bij beide kan een goede scripteditor behulpzaam zijn. De PowerShell-prompt van Windows is namelijk wel erg kaal. Een programma dat behulpzaam is bij het maken van PowerShell-scripts is PowerShell Analyzer.

PowerShell Analyzer is een programma voor het schrijven en debuggen van PowerShell-scripts. Het biedt alles wat je van zo’n programma mag verwachten waaronder ook het altijd zeer gewaardeerde ‘syntax highlighting’. Hierbij krijgen gelijksoortige regels in een script een gelijke kleur. Daarnaast is er ook ‘code completion’ die tijdens het typen van coderegels bekende onderdelen live aanvult en zo helpt om én sneller te werken, maar vooral ook om de juiste commando’s en syntax te schrijven.

Gedetailleerde informatie

Het venster van PowerShell Analyzer bestaat uit drie hoofdonderdelen. Er is de echte script-editor, onderin het venster. Daarboven staat de run-omgeving waar een taak uitgevoerd kan worden, en dan er is nog een minivenster met uitleg over foutmeldingen en gebruikte commando’s. Meer algemene informatie over beschikbare cmdlets en de bijbehorende syntax is bovendien snel te vinden door aan de linkerkant te wisselen van het Main-venster naar Help. Van iedere cmdlet zijn meerdere brokken informatie beschikbaar: zowel een uitgebreide beschrijving als een samenvatting, maar ook gedetailleerde syntaxinformatie en voorbeelden.

Een andere grote kracht van PowerShell Analyzer is dat het niet alleen helpt code te bouwen en te gebruiken, maar dat het ook op andere manieren naar de output van een script kijkt. Behalve het venster voor de ‘Console Output’, zeg maar de prompt, zijn er ook nog een XML, een Results, een Provider Explorer en standaard views voor HTML en in grafiekvorm. Ieder van deze views biedt nieuwe mogelijkheden om een script en de resultaten ervan te benaderen. De vensters zijn bovendien interactief. Zo werkt het venster van de Results Explorer met een drag-en-drop gebied waarmee de data heel snel gerangschikt kan worden. Het XML-venster biedt een boomachtige weergave van de XML-gegevens.

Inmiddels gratis

Hoewel PowerShell Analyzer de eerste editor voor PowerShell was, stond het al lang niet meer in mijn vizier. Het was lange tijd een betaald programma en toch wel duur. Toen ik het deze week weer tegenkwam bleek het inmiddels gratis, wat het op zijn minst aantrekkelijker maakt het ook echt te gaan gebruiken.

Bron: Techworld