Je komt de term desktopvirtualisatie overal tegen. Er worden lezingen over gehouden en daarnaast verschijnen er regelmatig publicaties over de talrijke mogelijkheden van desktopvirtualisatie. Het aanbieden van een volledige werkplek (besturingssysteem en applicaties) vanuit één centrale locatie lijkt in alle opzichten dé oplossing te zijn voor zowel de eindgebruiker als de beheerder. De eindgebruiker krijgt 7 dagen per week, 24 uur per dag toegang: ‘anytime, anywhere, any device’.

Wat is er gemakkelijker dan dat de eindgebruiker te allen tijde beschikking heeft over zijn eigen applicaties en persoonlijke gegevens vanaf een volledig gepersonaliseerde werkplek? En daarbij komt dat de beheerder elke dag ‘een verse’ pc kan aanbieden waarvan de performance niet in de loop van de tijd afneemt. Door een gepersonaliseerde werkplek wordt het eenvoudig gemaakt om te ‘flexwerken’ of thuis te werken. Vanuit de beheerder is het een stuk eenvoudiger om desktops aan te bieden, te beheren en te beheersen, omdat dit vanuit één centrale locatie gebeurt. Bovendien kan er gewerkt worden met goedkope en onderhoudsvrije ‘devices’ (Thin Clients). De mogelijkheden zijn talrijk, maar toch is het verstandig om de valkuilen nog eens onder de loep nemen.

Vooralsnog wordt er vanuit gegaan dat desktopvirtualisatie de kosten reduceert. Maar kunnen wij daar altijd vanuit gaan? De kosten van desktopvirtualisatie houden de gemoederen bezig. Vooral omdat er op de markt nog geen concreet, eenduidig en inzichtelijk kostenmodel is gemaakt. Bij desktopvirtualisatie moet je ook rekening houden met de licentiekosten voor de virtualisatiesoftware. Hierbij kun je denken aan de licenties van de besturingssystemen en de licenties van applicatiesoftware. Daarnaast wordt stroombesparing veelal aangekaart als belangrijk voordeel van desktopvirtualisatie. De overstap naar een Thin Client is echter niet per definitie zoveel ‘zuiniger’ dan de huidige desktop pc, aangezien veel nieuwe pc’s een stuk zuiniger zijn dan hun voorgangers. Virtuele pc’s staan in een datacenter op afstand. Voor een infrastructurele investering voor een verbinding naar een datacenter moet je op dit moment nog flink in de buidel tasten. Desktopvirtualisatie hoeft per definitie dus niet goedkoper te zijn.

Desktopvirtualisatie is niet altijd de meest voor de hand liggende optie. Elk scenario is namelijk anders. In sommige gevallen kan juist een terminal server met softwarevirtualisatie interessant zijn. Bij alle opties geldt dat de beheerder de mogelijkheden vooral niet moet bekijken vanuit de techniek, maar vanuit de eindgebruiker. Dit kan zorgen voor een spanningsveld tussen de eindgebruiker en beheerder. De gebruiker wil het liefst alle applicaties en persoonlijke gegevens op elk gewenst tijdstip kunnen raadplegen, terwijl de beheerder alles wil ‘afschermen’ om alles te beheren en beheersen. Kortom: bezint eer ge begint en weeg alle opties af alvorens een keuze te maken.

Bahtiyar Koçan is Productmanager en trainer bij Compu’Train Bron: Techworld