Het is Microsoft helaas niet gelukt een groter marktaandeel te krijgen in de browserwereld. De nieuwe browser, Edge, werd niet geaccepteerd door de gemiddelde gebruiker. Microsoft wil nu een tweede kans, maar zullen gebruikers het bedrijf die kans ook geven? Dat weten we niet, maar wat we allemaal wel weten over deze nieuwe browser, delen we maar al te graag met je.

Wanneer is de browser af en wordt deze uitgerold?

15 januari 2020 is de dag waarop de browser “algemeen beschikbaar” zal zijn. Microsoft gebruikt de term General availability of GA. Chrome gebruikt hiervoor de term “Stable”.

Op welke versie van Chromium zal de eerste versie van Edge draaien?

Versie 79. Microsoft heeft gekozen voor dezelfde versienummers als die van Chrome, maar met een “M” ervoor. (M78, M79, M80 etc.) M79 zag voor het eerst het levenslicht op 17 oktober en werd gepromoveerd tot Chrome Beta 79 op 31 oktober; het is bedoeld om op 10 december als Chrome Stable 79 (of gewoon Chrome 79) te worden vrijgegeven.

 Wat gebeurt er met de oude (originele) Edge browser?

De oude Edge, die Microsoft “legacy Edge” gaat noemen, zal worden verstopt als de nieuwe Edge wordt uitgerold.

De oude Edge wordt niet van het apparaat verwijderd omdat Microsoft IT-beheerders - niet de eindgebruikers - zal toestaan de legacy Edge te behouden en deze naast Chromium Edge te draaien. Het is dan ook niet verrassend dat dat geregeld wordt via group policies. (Voor basisinstructies over hoe dit te doen, zie dit document.)

Zal Chromium Edge zichzelf als standaardbrowser instellen?

Nee en dat is een grote verandering. Van de kapingen die Microsoft met Edge maakte toen de browser medio 2015 z’n debuut maakte in Windows 10 is niks meer over. In een vlaag van onveiligheid stelde Microsoft Edge in als standaardbrowser en pestte gebruikers door het steeds moeilijker te maken deze instelling te wijzigen. Later zette Microsoft deze malafide praktijken voort door Edge als standaard in te stellen na elke grote feature update.

Dat gaat deze keer niet gebeuren, zei Microsoft. "Als je een andere browser als standaard hebt ingesteld, zullen wij dat niet aanpassen," zei Colleen Williams, een senior programmamanager van het Edge-team, tijdens een presentatie op de Ignite conferentie van Microsoft.

Alleen als old-Edge als standaardbrowser was ingesteld, zal Chromium-Edge die plek uiteindelijk innemen.

Hoe vaak zal Microsoft de nieuwe Edge upgraden?

Elke zes weken. Dat is wat Microsoft nu zegt.

Old-Edge, werd slechts twee keer per jaar ververst, in elk van de twee feature upgrades die Microsoft elk jaar uitvoert. Maar de nieuwe Edge, zoals Chrome en andere nichebrowsers die bovenop Chromium zijn gebouwd, zal ongeveer vier keer zo vaak worden bijgewerkt.

Eerder dit jaar hebben andere Microsoft-managers tegen gebruikers gezegd dat ze geen cadans zoals die van Chrome mogen verwachten. "We zijn niet verplicht om elke vier of zes weken een update uit te brengen," zei Chris Heilmann in juni.

Het is op dit moment alleen nog niet duidelijk doe nauw de upgrades van Edge gelijk lopen met die van Chrome. De eerste Edge-versie zal helemaal niet gelijk zijn. Chrome 79 is momenteel gepland om op 10 december (5 weken voor Edge 79) uit te komen.

Hoe zit het met beveiligingsupdates?

Edge zal, net als Chrome, bij elke grote upgrade kwetsbaarheden patchen, maar omdat Google meestal één of meerdere keren Chrome patcht tussen elke upgrade, kunnen Edge-gebruikers hetzelfde verwachten van Microsoft. Het bedrijf bevestigde dat, min of meer, met de regel, "Beveiligings- en compatibiliteitsupdates zullen worden uitgerold als dat nodig is.”

Chrome 78 is bijvoorbeeld 22 oktober of bijna drie weken geleden uitgebracht en sindsdien tweemaal gepatcht: eenmaal op 31 oktober met twee oplossingen en opnieuw op 6 november met vier fixes.

Wanneer (in relatie tot Chrome) Microsoft Edge zal patchen is helaas nog niet bekend. Als Edge stabiel is, zal Microsoft zijn security-only-updates op dezelfde dag vrijgeven als Google Chrome? Of later. En als dat later gebeurt, hoeveel later?

Dat zijn belangrijke vragen, want als de patches synchroon lopen is, is het voor criminelen mogelijk om inzicht te krijgen in fouten die in Chrome (en Chromium) zijn verholpen, maar nog niet in Edge zijn gepatcht en deze kennis gebruiken om de browser aan te vallen en/of te hacken.

Nu dat Edge IE-modus bevat, zal Microsoft de IE11 browser dumpen?

Op de Ignite conferentie, zei Williams van Microsoft: "Deze vraag wordt ons vaak gesteld."

Haar antwoord leek duidelijk: "IE11 gaat nergens heen." De introductie van IE-modus betekent niet dat we de ondersteuning voor IE11 veranderen. Die browser wordt net zo lang ondersteund als het OS waarop het wordt meegeleverd.

Aangezien Windows 10 “voor altijd” zal worden ondersteund en nooit zal worden vervangen zou dat betekenen dat Internet Explorer 11 ook voor altijd zou moeten worden ondersteund. Toch denken wij dat die ondersteuning ooit zal stoppen.

Het behoud van IE11, bijvoorbeeld, in Windows 10 wanneer het OS ook een browser (Edge) heeft die een geïntegreerde IE-modus biedt, riekt naar onnodige redundantie. Als de IE-modus presteert zoals Microsoft belooft, wat is dan het doel van een aparte IE11?

Zelfs Windows 7, dat nog maar twee maanden wordt ondersteund, profiteert van de IE-modus van Edge. Microsoft's aanbod om Windows 7-beveiliging nog drie jaar te verlengen (tot januari 2023) betekent dat IE nog steeds nodig was. Maar zou de IE-modus niet voldoende moeten zijn?

Microsoft kan vandaag zeggen dat het IE11 zal blijven ondersteunen, maar er is geen reden om dit ook daadwerkelijk te doen en wij denken dan ook dat Microsoft die ondersteuning uiteindelijk zal staken, het heeft gewoon geen zin iom twee identieke browsers te onderhouden.

Hoe lang zal Microsoft elke versie van Edge ondersteunen?

Tot de volgende Stabiel build uit komt.

Bij Ignite zei Microsoft dat het alleen de "laatste" Stable en Beta kanaal releases zal ondersteunen. Als een build eenmaal verouderd is en vervangen wordt door een nieuwere Stable of Beta, wordt de vorige versie niet meer ondersteund. Dit is precies hoe concurrerende browsers, met name Chrome en Firefox, worden ondersteund.

Op welke besturingssystemen zal Edge draaien?

In het algemeen, Windows en macOS. Een versie voor Linux zal "in de toekomst beschikbaar zijn" zegt Microsoft, maar het heeft geen details of een tijdschema gegeven.

Daarnaast zal Edge draaien op elke ondersteunde versie van Windows en Windows Server, inclusief Windows 7 (nu en natuurlijk ook na 7's pensionering), Windows 8.1, Windows 10 en Windows Server 2008 R2 en later.

Interessant is dat de Windows 10 ondersteuning voor Edge zich uitstrekt tot alle smaken van dat besturingssysteem, inclusief Windows 10 S Mode en Windows 10 LTSC (Long Term Servicing Channel).

Krijgt iedereen IE-modus in Edge?

Nee.

Alleen Enterprise- en onderwijslicenties zijn in staat om IE-modus te gebruiken. En de enige manier om dit mogelijk te maken en te beheren is door middel van group policies, waardoor het beheer van de modus bijna uitsluitend in handen is van IT-beheerders.