BSDanywhere bestaat uit het volledige OpenBSD-basissysteem met als grafische omgeving de Enlightenment-desktop. Verder is er een kleine maar goed uitgekozen selectie van software meegeleverd. Naast wat algemene programma's zoals Firefox, Thunderbird, GIMP en Abiword zijn dit ook heel wat gespecialiseerde tools voor troubleshooting.

Voor netwerkanalyse vinden we in BSDanywhere bijvoorbeeld arping en hping, de netwerkscanners amap, nmap en nbtscan (voor NetBIOS), de programma's trafshow, iperf en darkstat voor netwerkstatistieken, httptunnel en stunnel en de SSL-netwerkprotocolanalyzer ssldump. Verder zijn ook de scripttalen Python en Lua aanwezig, zodat je scripts in die talen kunt uitvoeren. Het programma mboxgrep scant mailboxen op reguliere expressies en we vinden in de collectie ook hexedit, de netwerksynchronisatie- en backuptool rsync en tightvnc voor remote desktop toegang. De nadruk ligt dus duidelijk op netwerkanalyse.

Wanneer je de live-cd opstart, configureer je eerst de toetsenbordindeling, tijdzone en het netwerk, waarna BSDanywhere je een login-prompt presenteert. Met de login 'root' open je een commandoregel, terwijl de login 'live' de grafische omgeving start. Uiteraard kun je met ALT+CTRL+Fn meerdere virtuele terminals openen. Een nadeel van de grafische omgeving is dat het Enlightenment-menu alleen de algemene programma's toont. Als de ontwikkelaars alle aanwezige consoleprogramma's voor netwerkanalyse ook in dat menu hadden geplaatst, zou de grafische omgeving heel wat meer nut hebben.

Bron: Techworld