Het afgelopen jaar ondervond ik twee softwarematige problemen waar ik zelf niet uit kwam. Eerste raakte ik in de knoop met de installatie en configuratie van Windows Server 2008 Server Core. Daarna zocht ik vergeefs naar een GUI voor Exchange RBAC (Role Based Access Control), of tenminste een eenvoudige manier om uit te vinden welke cmdlets en parameters overeenkwamen met welke rol of groep. Met gratis tools van de CodePlex-site kon ik beide problemen oplossen. En er zijn daar duizenden andere aspirientjes tegen sofwarehoofdpijnen, zolang je maar weet waar en waarnaar je moet zoeken.

Zoals op alle sites van open source-projecten, kunnen ontwikkelaars en beheerders CodePlex gebruiken om nieuwe projecten te delen of mee te doen met bestaande projecten. Ook kun je eenvoudigweg gratis tools downloaden en de vruchten plukken van open source-code. Ik heb een aantal nuttige tools van CodePlex op een rijtje gezet. Deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk deze bron kan zijn voor Windows-beheerders.

Core Configurator

Bij een zoektocht naar Server Core kom je op CodePlex al gauw terecht bij Core Configurator. Deze prima tool is ruim 27.000 keer gedownload en er zijn verschillende versies beschikbaar. Versie 1.1 is geschikt voor Server 2008. De code is bijgewerkt tot 6 september jongstleden. Als je ooit hebt gewerkt met de commandoregel configuratie van Server Core, dan weet je waarom Core Configurator zo populair is. Het doel van Server Core is het terugbrengen van de ‘attack surface’ van de server, aangezien er veel minder onderdelen geïnstalleerd zijn. De configuratie bezorgt beheerders echter stevige hoofdpijn, maar met Core Configurator kun je dit doen met een gebruikersvriendelijke GUI. De leiding van het project is in handen van Andrew Auret and Tony Ison van Microsoft UK.

Exchange 2010 RBAC Manager

Deze tool kreeg ik speciaal aanbevolen door Ian Hameroff en Jim Lucey van Microsofts Exchange Team. Exchange 2010 RBAC Manager is van onschatbare waarde. RBAC is een noviteit in Exchange 2010 en de toepassing als geheel is prachtig. Bij het aanmaken van nieuwe rollen en groepen moet je weten welke cmdlets en parameters zijn verbonden met de rollen. Ik zocht slechts een informatieve tool, maar de RBAC Manager gaat veel verder. Zo kun je de RBAC-instellingen aanpassen met de GUI. Dit is een onmisbare tool voor alle beheerders die met RBAC werken in Exchange 2010.

PowerShell Management Library for Hyper-V

Liefhebbers van PowerShell zoeken altijd meer tools en speeltjes voor deze command line interface shell voor Windows. Op de CodePlex-site vond ik allerlei soorten extensies, scripts, remoting tools en andere hulpmiddelen. Met een van de PowerShell scripts kan ik mijn Hyper-V virtuele machines bedienen. Een ander programmaatje geeft je een volledige SharePoint Services of MOSS back-up. Indrukwekkend is ook de PowerShell Management Library for Hyper-V.

Er zijn duizenden downloads op CodePlex, dus we kunnen ze niet allemaal afzonderlijk behandelen. Maar iedereen kan er iets van zijn gading vinden, van serieuze ‘developer resources’ tot lichtvoetige games, widgets en gadgets. Meer informatie over Microsoft en open source kun je vinden op het Microsoft Open Source Resource Center.

Bron: Techworld