Het verschil tussen upgraden en migreren is volgens SharePoint Architect Richard Taylor, het verschil tussen falen en slagen. Althans dat hield hij zijn gehoor voor op de SharePoint Connection conferentie die de afgelopen twee dagen in Den Haag werd gehouden. Volgens Taylor is de kans dat een upgrade van een bestaande SharePoint 2007-installatie, door deze bij te werken met de bits van een nieuwe SharePoint 2010-disc, daarna gewoon gebruikt kan worden zo klein dat eigenlijk alleen migreren een optie is.

SharePoint-migratie

Voor migreren zijn er twee scenario’s. De eerste is de bestaande server leegmaken en OS en platform opnieuw installeren, of er een nieuwe server naast zetten. Taylor had duidelijk voorkeur voor de laatste methode, ook vanwege de overstap naar 64-bit. Deze methode biedt volgens hem namelijk de mogelijkheid een SharePoint-farm geleidelijk van 32 naar 64-bit te migreren. Dit laatste dan weer door er eerst een 64-bit installatie bij in de farm te plaatsen en er daar een 32-bit voor uit de farm te halen. Deze laatste kan dan worden vernieuwd naar 64-bit en in de farm geplaatst, wederom ten koste van een 32-bitter. Net zo lang tot alle 32-bit servers verdwenen zijn. En belangrijk daarbij is dat je niet upgradet door nieuwe code over de oude te plaatsen, maar dat je migreert door het systeem op te schonen en nieuw te installeren.

Volledig wissen

Maar er is een SharePoint-migratie (of upgrade) voor nodig om af en toe verlegen te zitten om een programma dat een computerdisk goed leeg kan maken. De verkoop van hardware is ook zo’n moment, of als je moet voldoen aan de eisen die een auditer stelt. In die gevallen is het handig over Darik’s Boot andNuke te beschikken. Deze opstartdisk is namelijk maar met één reden gemaakt, een pc te kunnen opstarten en daarna de harde schijf volledig te wissen. En met wissen wordt dan ook echt wissen genoemd.

Boot andNuke

Darik’s Boot andNuke, ook wel DBaN genoemd, is gratis te downloaden via SourceForge. Het bestaat uit een 10MB ISO-bestand dat op cd-gebrand een disk oplevert waarmee iedere Intel-pc of server kan worden gestart. Na opstarten verschijnt een prachtig blauw DOS-scherm, waarin je kunt kiezen voor de Interactieve Modus (via Enter), of voor de volledig automatische modus via Auto. De Interactieve Modus is het meest veilig, deze geeft eerst enkele keuzes voordat er geschoond wordt.

Via de spatiebalk kun je de disk kiezen die je wilt wissen, en die merk je aan met wipe. Een druk op F10 is daarna voldoende om de disk te overschrijven. Via R kun je nog opgeven hoe vaak de disk overschreven moet worden, via M kun je de Methode met ondermeer het patroon kiezen. Wie gewoon een rigoureus geformatteerde disk wil, kiest voor Autoen, en kan daarna direct aan de koffie. Je moet wel echt zeker weten dat alle data gemist kan worden, want weg is weg en een weg terug is er niet meer.

Bron: Techworld