Het ‘stresstesten’ is al bijna zo oud als Exchange zelf. Daarmee kom je te weten of een server wel op zijn taken is voorbereid en hoe de prestaties zullen zijn in combinatie met het verwachte aantal gebruikers. De Exchange Load Generator helpt hierbij door het dagelijks gebruik van de server door de eindgebruikers te simuleren.

Soorten berichten

Met Exchange Server 2010 net de deur uit richting de klanten, heeft Microsoft ook een nieuwe versie van de Exchange Load Generator gebouwd. Behalve ondersteuning voor Exchange 2010, kan de Exchange Load Generator, of kortweg Loadgen, nu ook mobiele gebruikers simuleren via de ActiveSync-module. Bovendien is de mogelijkheid verbeterd om meerdere soorten berichten te simuleren.

Loadgen simulteert de impact van MAPI, OWA, ActiveSync, IMAP, POP-en SMTP-clients op Exchange. De systeembeheerder kan zelf een minimale, maximale en gemiddelde berichtgrootte specificeren, kan kiezen uit meerdere talen, kan kiezen tussen html, rtf en berichten in klare tekst en nog heel veel meer. De opties voor de test worden vastgelegd en zijn te bewerken in een XML-bestand. De nieuwe versie ondersteunt op dit moment alleen maar Exchange Server 2010, maar de uiteindelijke versie zal ook Exchange 2007 kunnen testen.

Tevreden gebruikers

Loadgen is bedoeld om geïnstalleerd te worden op een Windows-pc of server. Anders dan vorige versies is het niet meer nodig ook de Exchange Management Tools te installeren, wat het in gebruiknemen van de tool op meerdere pc’s vergemakkelijkt. De Exchange Load Generator 2010 beta is verkrijgbaar als 64 bit versie en in een 32 bit uitvoering. Het .NET Framework versie 3.5 is een vereiste om de tool te kunnen gebruiken.

Microsoft’s platform voor e-mail en samenwerken heeft als motto ‘delight your users’. Met de Loadgen kan vooraf worden getest of de gebruikers inderdaad ook echt tevreden zullen zijn wanneer de ongemerkt de oude door een nieuwe Exchange-server zal zijn vervangen.

Bron: Techworld