In de komende weken gaat Acer apparaten met Chrome OS aankondigen. Dat zal het bedrijf doen op de Computex beurs in Taipei, aldus niet nader genoemde bronnen van VentureBeat. Er wordt ook niet gemeld wat voor apparaten het zullen zijn. Acer heeft eerder gezegd dat het de eerste zal zijn met een Chrome OS netbook, maar het kan net zo goed om smartbooks of tablets gaan. Evenmin is duidelijk wanneer het mysterieuze Chrome OS apparaat in de winkel zal liggen.

Google heeft Chrome OS in november gepresenteerd. Als je ooit de Chrome browser hebt gebruikt – of welke browser dan ook – dan heb je een goede indruk van de mogelijkheden van Chrome OS. Het is een veredelde browser met iconen die naar websites linken, en het maakt vrijwel geen gebruik van lokale opslag. Het idee erachter is dat de meeste mensen toch altijd online zijn, dus waarom zou je je daar dan niet helemaal op concentreren?

En een teaser in juni past natuurlijk precies in het tijdschema dat Google afgelopen jaar heeft bekendgemaakt. Maar het lijkt alweer eeuwen geleden dat we de vele voordelen van zo’n besturingssysteem bespraken. In de tussentijd is er zoveel gebeurd, zowel op hardware- als op softwaregebied, dat het idee van een snel, licht en veilig besturingssysteem niet meer zo geweldig lijkt.

Apple heeft bijvoorbeeld de iPad gelanceerd, en hardwarefabrikanten zetten nu een tandje bij om hun eigen tablets op de markt te brengen. De iPad is vrijwel direct klaar voor gebruik en vliegt over het internet, precies zoals Chrome OS dat wil doen. Bovendien doet de iPad allerlei dingen offline.

Verder hebben we de opkomst van Android gezien, dat in het afgelopen kwartaal de Apple iPhone heeft verslagen in de verkopen. Android lijkt het perfecte besturingssysteem voor tablets, omdat de appmarkt daar ook goed voor kan werken, en omdat mensen die al een Android telefoon hebben ook voor de tablet zullen kiezen.

Ondertussen wordt er ook al uitgebreid gesproken over de dood van de netbook. Zelf denk ik niet dat netbooks snel zullen verdwijnen, maar de grens tussen netbooks en kleine laptops zal wel steeds vager worden. Toch lijkt een netbook met Chrome OS niet meer zo 'cutting-edge' en revolutionair als in november.

Wat moeten we nu met Chrome OS? Een smartbook die direct online is, waarvan de batterij dagen meegaat is een geweldig idee. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het webgebaseerde besturingssysteem er komt, klaar. Ik beschouw Chorme OS dan ook als een experiment. Het geeft een kijkje in een toekomstige wereld, waarin snelle internetverbindingen overal en altijd beschikbaar zijn en waarin webapplicaties de geïnstalleerde software echt kunnen vervangen. Daar zijn we nog niet, maar ik wil best alvast weten hoe dat er uit gaat zien.

Bron: Techworld