Beroemd zijn de knoppen op stoplichten. Als je op de knop van het stoplicht drukt dan gaat het op groen. Dat is wat je ooit geleerd hebt. Maar heel veel knoppen om stoplichten van kleur te veranderen hebben geen enkel effect. En toch zitten ze er.

Knoppen die nergens toe dienen worden 'placebo buttons' genoemd. Ze dienen om de gebruiker het gevoel te geven dat hij of zij controle heeft over een bepaalde situatie. Dat goede gevoel werkt positief op ons mentale welzijn. Dat zal dan vast ook goed helpen tegen de winterdepressie.

We hebben geleerd dat als we op een knop drukken dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. Wie op de deurbel drukt wordt beloond met het gerinkel van de bel. Bij een stoplicht willen we ook op de knop drukken, al weten we soms dat het geen zin heeft. We zullen geduldig wachten op het groene licht. Dat is onze beloning. Dat is beter dan dat we ons ongelukkig voelen bij het gebrek aan controle en daarom het licht maar negeren.

Dus ga jij voor het goede gevoel tijdens deze donkere dagen? Ga naar de elektronicazaak en koop een grote rode knop. Je hoeft die niet aan te sluiten, gewoon af en toe op drukken. Er zijn ook geavanceerdere versies verkrijgbaar bij gadgets sites zoals Thinkgeek. En als het placebo niet werkt, dan kan je altijd nog op de grote rode knop in het serverruim drukken.

Bron: Techworld