Een kleurenschema is natuurlijk een kwestie van smaak, maar één dat populair is bij ontwikkelaars en systeembeheerders is Solarized van Ethan Schoonover.

Solarized is een kleurenschema dat zowel voor terminaltoepassingen als grafische toepassingen ontwikkeld is. Het bestaat uit acht grijstinten en acht accentkleuren. Het schema kan op twee manieren gebruikt worden: met een donkere of een lichtere achtergrond. Om tussen beide manieren over te schakelen, hoef je maar vier van de zestien kleuren om te wisselen. Bovendien zijn zowel de grijstinten als de accentkleuren even leesbaar met de donkere of de lichte achtergrondkleuren.

Bij Solarized is vooral aandacht besteed aan het contrast. Zwarte tekst op een witte achtergrond (of andersom) zorgt bijvoorbeeld voor te veel contrast, wat vermoeiend is voor je ogen. Het contrast tussen de achtergrondkleur en de andere kleuren is bij Solarized daarom laag, maar toch is ervoor gezorgd dat er tussen de verschillende kleuren genoeg contrast is voor duidelijke syntax highlighting. Ook voor design van een website is Solarized bruikbaar: je neemt dan bijvoorbeeld een subset van vijf kleuren uit het schema.

Beschikbaar voor veel programma's

Solarized is beschikbaar voor heel wat editors en IDE's, waaronder Vim, Emacs, NetBeans, TextMate, BBEdit, XCode en Visual Studio. Ook bestaat het voor enkele terminalemulators: onder OS X voor Terminal.app en iTerm2, onder Windows voor Putty en onder Linux en Unix voor alle terminalemulators die hun instellingen uit Xresources/Xdefaults halen.

Schoonover heeft Solarized ook voor het e-mailprogramma Mutt gemaakt. Installatie-instructies om het kleurenschema aan al deze programma's toe te voegen vind je op de website van Solarized. Stel je het kleurenschema voor bijvoorbeeld Vim in, let er dan ook op dat je terminalemulator deze kleuren ondersteunt, want anders krijg je slechts een benadering te zien.