Ik heb de nieuwe telefoon mogen proberen op het Apple-evenement. En ik begin mijn review met hoe het apparaat er uitziet. Het is stijlvol. Terwijl de iPhone 3GS wat plastic aanvoelt, is de iPhone 4 slank en voelt hij perfect aan. Het is bijna verbazingwekkend dat ze dit voor elkaar hebben gekregen zonder het algehele design dramatisch te veranderen.

Het nieuwe apparaat is behoorlijk dunner dan zijn voorganger. Hij is minder dan 1 centimeter dik, terwijl de iPhone 3GS 1,2 cm dik was. De iPhone 4 is ook een ietsje smaller, maar het gewicht is hetzelfde gebleven. Het zijn maar kleine verschillen, maar toch zorgen de veranderingen in de afmetingen ervoor dat de huidige iPhone 3GS er ineens onbehouwen uitziet.

Het nieuwe design zorgt ervoor dat de iPhone 4 er echt veel mooier uitziet. Het hele ontwerp is elegant, van de afgeronde volumeknoppen die de plastic knoppen op de iPhone 3GS vervangen tot de powerknop bovenop. De voorkant en achterkant zijn gemaakt van glas dat speciaal behandeld is tegen krassen en vette vingers, aldus Apple. De zijkanten zijn van aluminium, en die dienen ook nog als de wireless antennes van het apparaat.

Scherp scherm

Natuurlijk is niet alleen het uiterlijk van de iPhone 4 verbeterd. Wat de telefoon werkelijk zo’n verbetering maakt zit binnen in het apparaat.

Net zoals zijn voorganger heeft de iPhone 4 een 3,5-inch scherm. Maar de resolutie is wel verdubbeld tot 960 bij 640 pixels . Dat zijn 326 pixels per inch, en dat is de hoogste resolutie die je vandaag de dag op een telefoon zult vinden. Dat scherm maakt echt het verschil. Terwijl tekst op de iPhone 3GS een beetje schimmig doorkomt, is het op de iPhone 4 haarscherp, zelfs als het vergroot wordt.

Het nieuwe Retina scherm – zo genoemd omdat het meer pixels weergeeft dan het menselijk netvlies (retina) kan verwerken – verbetert de gedetailleerdheid van de plaatjes nog verder. Dat is zo’n beetje het verschil tussen de standaard dvd en de high-defenition Blu-ray. Als je die op een HDTV bekijkt, dan is dat een verschil van dag en nacht. Als je eenmaal aan high-defenition gewend bent, dan wil je niet meer terug.

Het nieuwe scherm zal pas echt van waarde blijken voor mensen die de iPhone gebruiken om van te lezen. Ik verwacht dat het lezen een stuk aangenamer wordt, al blijft het natuurlijk lastig met zo’n klein scherm, althans, klein in vergelijking met een telefoon als de Sprint Evo 4G, die een scherm heeft van 4,3 inch en de veel grotere iPad.

iBooks gaat mobiel

Het hoge resolutie-scherm, gekoppeld aan iBooks op de iPhone 4 (en de upgrade naar iOS 4), maakt iPhone beter geschikt als e-reader. iBooks blijft ongeveer hetzelfde op iOS 4, en doordat je kunt syncen tussen iPad, desktop en iPhone, krijgen lezers de flexibiliteit om de boeken zonder problemen van het ene apparaat naar het andere over te hevelen. Dat geldt niet voor alle concurrenten.

iBooks krijgt er wel een paar nieuwe features bij die voorheen niet beschikbaar waren op de iPad. Je kunt nu notities en bookmarks maken, en die notities, bookmarks en hoogtepunten komen terug in de inhoudsopgave. Ik denk dat de notities nog erg beperkt zijn – je kunt bijvoorbeeld geen samenvattingen maken, of andere persoonlijke dingen die je daarna op je computer kunt gebruiken – maar deze nieuwe functies zijn wel een stap in de goede richting.

De belangrijkste nieuwe feature in iBooks is de native ondersteuning van PDF’s. Er zijn tabs voor zowel boeken als PDF’s. Alle twee krijgen ze een boekenkast, of een lijst. Je kunt PDF’s toevoegen via e-mail of Safari, en PDF’s kunnen gesynchroniseerd worden naar iTunes en naar andere Apple apparaten, zoals de iPad of iPod Touch.

iPhone 4, een minicomputer

De iPhone 4 gebruikt de A4 CPU van Apple, dezelfde processor die in de iPad zit. En het apparaat draait het nieuwe iOS 4 besturingssysteem. Dat is natuurlijk zo genoemd omdat de iPad er vanaf het najaar ook gebruik van zal maken.

Met iOS 4 krijgt de iPhone 4 er heel wat mogelijkheden bij. Een ervan – multitasking – hadden we eigenlijk al veel eerder willen hebben. Maar net als het ooit langverwachte knippen en plakken, komt Apple zijn belofte nu na en werkt het perfect. Dubbelklik snel op de homeknop om een in een venster te kunnen zien welke apps open staan. Van daaruit kun je door de apps zoeken die de iPhone 4 heeft behouden, ofwel draaiend, ofwel suspended.

Als je een app vindt die je wilt draaien, dan klik je gewoon op het icoontje. De app zal dan weer actief worden, en, als hij is geschreven met deze nieuwe feature in gedachten, zal hij precies verder gaan waar hij was gebleven. Dit zal een stuk sneller werken dan voorheen.

Vergelijkende tests

Terwijl ik de iPhone 4 mocht proberen heb ik een paar vergelijkende tests gedaan met een iPhone 3GS (met iPhone OS 3.1. Ik heb op beide apparaten gewisseld tussen Safari en de Photos applicatie, en terug naar Safari, en toen weer terug naar Photos.

iPhone4: Op de iPhone 4 met iOS 4, sprong de telefoon snel en makkelijk van de ene app naar de andere, met vrijwel geen pauze of aarzeling. Ik liet een volledige webpagina in Safari achter en ging naar Photos, navigeerde naar een folder in Photos, en toen naar een foto middenin die folder. Daarna ging ik terug naar Safari, en kon direct verder met mijn webpagina. En toen ik weer terugging naar Photos, kreeg ik direct dezelfde foto die ik net had achtergelaten.

iPhone 3GS: Om diezelfde oefening uit te voeren op de iPhone 3GS moest ik eerst naar die webpagina. Om van app te wisselen, moest ik de homeknop indrukken om uit Safari te gaan. Daarna ging ik naar Photos en zocht mijn foto op in zijn album. Om terug te gaan naar Safari, moest ik weer terug naar het beginscherm en op Safari klikken. De ene keer kreeg ik de pagina direct, maar de andere keer niet. Daarna drukte ik weer op de homeknop om naar het beginscherm te gaan, ik selecteerde weer Photos en kwam gewoon in de lijst terecht van Photo Albums, in plaats van bij de foto die ik de vorige keer had geselecteerd.

Wil je een app in de multitaskingbalk sluiten, dan klik je op het icoontje en je houdt de knop ingedrukt. Het icoon krijgt een rode knop die je aan kunt raken om de app te sluiten.

De implementatie van Folders is net zo elegant als multitasking. En dat was nodig ook! Om icoontjes toe te voegen aan een folder sleep je het ene icoontje bovenop het andere. Er wordt dan direct een folder aangemaakt, en die folder krijgt automatisch de naam van de categorie waar beide apps toe behoren. Of, als je dat liever hebt, kun je de folder direct hernoemen. Je kunt maximaal 12 apps samen in een enkele folder zetten, zodat je in die folder drie rijen van vier apps hebt op je scherm. En, dankzij de toevoeging van Folders, kun je nu een maximum van 2160 apps op je iPhone zetten.

Veel beter camerawerk

De iPhone 4 heeft ook nog verbeteringen in huis wat betreft foto en video. De primaire camera aan de achterkant springt van 3 megapixels naar 5 megapixels. De camera heeft verder een LED flits, een backlit sensor en 5x zoom. Met de camera kun je nu in high-defenition filmen, en bovendien heeft video de tap-to-focus feature gekregen, die er al was voor de fotofunctie.

Ik heb deze nieuwe mogelijkheden niet getest, omdat de belichting in de kamer slecht was en ik de resultaten toch alleen zou hebben kunnen bekijken op het apparaat zelf. Maar de voorbeelden die Apple tijdens de keynote liet zien waren bewijs genoeg dat deze upgrades de moeite waard zijn. In ieder geval zijn dit de eerste features die ik verder ga proberen als ik een nieuwe iPhone krijg voor een volledige review.

Ook de camera aan de voorkant heb ik niet uitgebreid getest. Deze camera is helemaal geïntegreerd in Apple’s FaceTime videoconferencing app. En die werkt alleen tussen twee iPhone 4 telefoons.

iPhone: Upgraden?

Ik heb maar heel even met de nieuwe iPhone 4 mogen spelen, maar dat smaakt zeker naar meer. Dit lijkt me een must-have voor iedereen met een originele iPhone of met een iPhone 3G. (Die eerste krijgt helemaal geen iOS 4 upgrade en de 3G zal sommige mogelijkheden niet ondersteunen). Voor mensen met een iPhone 3GS is het misschien niet direct nodig, maar ze zullen zeker blij zijn als hun apparaat eindelijk aan vervanging toe is.

De vorige upgrade, die van de iPhone 3G naar de 3GS bracht alleen kleine verbeteringen. Maar de upgrade naar de iPhone 4 is een flinke stap vooruit op heel veel gebieden. Daardoor torent hij ver boven zijn voorgangers uit, en is upgraden zeker de moeite waard.

Bron: Techworld