Mocht je computer deel uitmaken van het domein van je werkgever, dan is het nu tijd om te klagen bij de systeembeheerder, al is de kans groot dat zij al lang en breed op de hoogte zijn van dit probleem. Mocht je computer geen deel uitmaken van een domein, volg dan de volgende stappen om de schade te beperken of de upgrade terug te draaien.

Voordat je begint, neem eerst een moment voor jezelf om af te koelen en je boosheid te laten wegebben. Er is een goede kans dat alles weer wordt als voorheen.

En nee, je bent niet gek en je hebt niks verkeerd gedaan. Zelfs gebruikers die een schone Windows 7-installatie hadden draaien op hun computer kregen een dag later een Windows 10 desktop te zien op hun computer. Daarnaast waren er gebruikers die de volgende dag een foutmelding kregen waarin werd gemeld dat de upgrade naar Windows 10 was mislukt. Ook zijn er gebruikers die, ondanks dat Windows 10 belooft je bestanden met rust te laten, niet meer bij hun bestanden konden door allerhande (compatibiliteits)problemen. Voor veel van deze problemen is een oplossing, maar als je deze upgrade in de eerste plaats al niet wilde, zijn de bijkomende problemen extreem frustrerend.


Op de volgende pagina: Hoe voorkom je een gedwongen Windows 10 upgrade?

Hoe voorkom je een gedwongen Windows 10 upgrade?

Het beteugelen van de automatic-update optie in Windows 7 kan op de volgende manier worden gedaan: Klik op start -> configuratiescherm -> Windows update -> instellingen wijzigen en selecteer de optie "naar updates zoeken maar laat mij bepalen of ik ze wil downloaden en installeren." Vink ook de optie: "aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates en klik op ok. Het voelt erg dubbel dit te moeten doen, zeker gezien alle lekken en kwetsbaarheden die de laatste tijd worden gevonden. Het betekent dat je wat meer tijd kwijt bent om je systeem up-to-date te houden. Vervelend, maar een kleine prijs die je zal moeten betalen om de controle over je eigen pc te kunnen houden.

Als je op dit moment Windows 7 of 8.1 wil blijven gebruiken zonder te worstelen met je Windows-instellingen kan je ook gebruik maken van de GWX control Panel-applicatie. We hebben dit programma al een paar keer eerder genoemd. Deze applicatie blokkeert niet alleen de Windows 10 upgrade, het past ook instellingen aan, wist Windows 10 download mappen, installers en programma's. Als alle overbodige software is verwijderd kan het programma ook in monitor-mode worden gezet. In deze modus controleert het programma of Microsoft iets wijzigt aan je systeem.

Mocht je later toch gebruik willen maken van de gratis upgrade naar Windows 10, vergeet dan niet dat dit kan tot 29 juli. Al is nog steeds niet duidelijk wat er precies na die datum gaat gebeuren. Windows 7 wordt ondersteund tot 14 januari 2020 en Windows 8.1 tot 10 januari 2023. Je hebt dus nog alle tijd.

Sommige gebruikers kregen voor de upgrade een licentieovereenkomst te zien. Een handig moment om onder de upgrade uit te komen. Klik op afwijzen en de upgrade wordt afgebroken. Dat betekent overigens niet dat je niet meer wordt lastig gevallen. De popups kunnen je nog steeds "verrassen" en als je een beetje pech hebt, kan de upgrade op een later tijdstip toch automatisch z'n gang gaan met alle gevolgen van dien. Er is helaas geen knop of optie die deze dialoogvensters helemaal uitschakelt, ondanks de beloftes van Windows chief, Terry Myerson.Op de volgende pagina:Wat moet je doen als de gedwongen upgrade succesvol is uitgevoerd tegen je wil?

Wat moet je doen als de gedwongen upgrade succesvol is uitgevoerd tegen je wil?

Als de upgrade succesvol is verlopen en je Windows 10 op je computer hebt staan zonder dat je dat wil, geen paniek. Je pc kan via een rollback weer teruggezet worden naar Windows 7 of 8.1.

Het is handig om hier niet lang mee te wachten. Alle veranderingen die je maakt in Windows 10, inclusief het maken of wijzigen van documenten, worden niet meegenomen naar de vorige versie van Windows. Mocht je nieuwe gebruikers hebben aangemaakt of zelf je gebruikersnaam en/of wachtwoord hebben gewijzigd, vergeet deze na de rollback dan. Je oude gebruikers en wachtwoorden zijn dan weer actief. Vergeet je oude wachtwoorden dus niet.

Het rollback-proces is gelukkig niet moeilijk. Het proces kan in gang worden gezet door op start -> instellingen -> updates & beveiliging -> herstel te klikken. Aan de rechterkant van het venster zie je de optie "Ga terug naar Windows 7 (of Windows 8.1, afhankelijk van de vorige versie op je systeem) " staan. Kies deze optie en volg de instructies voor "het behouden van je bestanden". De boel wordt terug gedraaid en als alles goed gaat heb je je oude Windows weer terug.

"Als alles goed gaat." is de magische zin in dit geval. Je moet altijd nog hopen dat de gedwongen upgrade niets heeft kapotgemaakt. Het rollback-proces neemt tussen de een en drie uur in beslag.

Als je je oude Windows-systeem weer terug hebt, installeer dan direct de eerder genoemde GWX-applicatie en start deze. Microsoft zal namelijk blijven proberen je systeem te upgraden naar Windows 10.

Mocht het rollback-proces niet goed verlopen is er helaas niet heel veel dat je kan doen. Sommige gebruikers melden stabiliteitsproblemen, niet of slecht werkende applicaties die, voor de upgrade, wel goed werkten. Het enige dat je dan kan doen is het opnieuw installeren (of resetten) van je oude Windows-installatie. Maak een back-up van al je documenten en her-installeer je pc of zet deze terug naar fabrieksinstellingen.

Mocht je op een later tijdstip zelf beslissen over te stappen naar Windows 10, dan kan dat met, de door Microsoft geleverde, tools heel snel en makkelijk. Het is namelijk geen slecht besturingssysteem. Het is alleen zo ontzettend jammer dat Microsoft je niet zelf de keuze geeft te upgraden of niet. Dat werkt averechts en zorgt er alleen maar voor dat gebruikers wantrouwend worden tegenover Microsoft.