Onder Windows is er het handige programma The Regex Coach. In het ene tekstveld geef je een Perl-compatibele reguliere expressie in, en in het andere de lijst van tekenreeksen waarop je die regexp wil testen. Het programma toont dan onmiddellijk in kleur welke tekenreeksen aan de reguliere expressie voldoen.

Het kan ook tonen welke onderdelen van de tekenreeks overeenkomen met registergroepen of willekeurige delen van de reguliere expressie. Als de regexp meerdere keren matcht in een tekenreeks, kun je over alle resultaten itereren. Er zijn ook allerlei checkboxen om modifiers in te stellen en het resultaat wordt altijd real-time aangepast. Ook kun je tekst die matcht vervangen. Een laatste handige functionaliteit is het tonen van de 'parse tree' van de reguliere expressie, waardoor je een beter begrip krijgt van wat er gebeurt.

Visual REGEXP

Een ander gelijkaardig programma is Visual REGEXP, dat niet alleen voor Windows beschikbaar is, maar ook voor Linux en FreeBSD (waar het tkregexp heet). Het programma definieert verschillende kleuren om te tonen wanneer groepen matchen en je kunt eenvoudig modifiers aanvinken. Bovendien kun je in Visual Regexp ook groepen waarvoor de regexp matcht vervangen door andere.

Het beste is natuurlijk om zelf de syntax van regexps goed in de vingers te hebben zitten. Een handige cheat sheet daarvoor is te vinden op de website AddedBytes.com.

Bron: Techworld