Eigenlijk had de chip al twee jaar uit moeten zijn. AMD heeft echter de lancering telkens uitgesteld en pas in juni dit jaar de processor voor het eerst gedemonstreerd. Destijds rende Senior Vice President van AMD Rick Bergman hard weg na de demo, omdat hij bang was dat concurrenten als Intel iets zou kunnen zien aan de wafer van de APU. Zo is te zien in onderstaand filmpje. De concurrentie in de chipmarkt is groot.

Grafische specialissatie

Het was de bedoeling van AMD om de explosieve groei in digitale media enigszins voor te zijn, maar dat is dus niet gelukt. Onder het motto beter laat dan nooit is de APU nu toch nog gelanceerd, hoewel de APU van AMD nog altijd sneller op de markt is dan de CPU/GPU combinatie van Intel.

De processor is bedoeld voor grafisch zware berekeningen voor full HD beelden en dus voornamelijk gericht op games. Het leven van de software programmeurs schijnt verder een stuk makkelijker te worden met de komst van de nieuwe soort processor.

Basis

De eerste APU’s, die nu geleverd worden zijn volgens AMD CEO Dirk Meyer gebaseerd op “Ontario/Zacate”. Zacate is een dual-core 18 watt onderdeel met een geïntegreerde graphics core die significant beter presteert dan de CPU/GPU prak van Intel die begin 2011 uit zal komen, genaamd Sandy Bridge. Ontario is de 9 watt versie en beide zijn gebaseerd op de Bobcat core van AMD.

Senior Vice President van AMD Rick Bergman rent alsof zijn leven er vanaf hangt om de concurrentie voor te blijven. Bron: Techworld