Het beheer van email, hoe essentieel het ook is, is lastig en duur, zeker nu de opslag van al dat verkeer steeds groter beslag op de datacentra gaat leggen. Om die reden proberen veel bedrijven email los te koppelen van de rest van de IT infrastructuur zoals storage, archiverings- en disaster recovery producten. Tenminste, dat zou blijken uit onderzoek door Osterman Research (in opdracht van Azaleos) naar Microsoft Exchange 2010 migratieplannen, onder ondernemingen met 1000 gebruikers of meer.

Met dat email minder afhankelijk wordt van de IT infrastructuur, groeit ook het verwachtingspatroon van wat email zelf moet kunnen; ondernemingen verwachten bijvoorbeeld dat email zelf voorzieningen heeft voor archivering en Unified Communications. Dat is althans hoe Microsoft de ontwikkelingen ziet, getuige de nieuwe functies in Exchange 2010, zoals ingebouwde email archivering, optimalisering voor gebruik van goedkopere opslagsystemen, ondersteuning voor voicemail en andere unified messaging tools vanuit Outlook, en verbeterde gebruiksvriendelijkheid in zowel Outlook zelf als in Outlook Web Access.

Exchange 2010 heeft volgens het Osterman rapport nu meer momentum dan Exchange 2007 had op hetzelfde moment in zijn ontwikkeling. Het rapport voorspelt dan ook dat Exchange de komende jaren nog wel marktleider zal blijven.

44 Procent van de respondenten in het onderzoek is van plan in de komende 18 maanden over te stappen naar het nieuwe email platform. Dat is ongewoon hoog voor een nieuw Microsoft-product, erkennen ook de samenstellers.

Maar het rapport erkent ook dat de overstap naar Exchange 2010 uitdagend, verwarrend of gewoon niet haalbaar kan zijn in de huidige onzekere economie, waarin bij veel bedrijven de IT-budgetten zijn bevroren of teruggesnoeid. Pas als de economie duidelijk begint aan te trekken, zullen ondernemingen besluiten of ze budget en mensen willen vrijmaken om de overstap naar Exchange 2010 te wagen.

Wat geeft de doorslag? Uit het onderzoek volgen zes redenen waarom ondernemingen geneigd zijn over te stappen naar Exchange 2010, en zes redenen om het voorlopig nog even uit te stellen.

Waarom zou je het doen?

* Ondersteuning voor grotere mailboxen - 50 procent van de respondenten zegt dat dit een belangrijke reden is om te besluiten over te stappen naar Exchange 2010.

* Verbeterde en flexibeler opslag-ondersteuning - 50 procent ziet hier serieuze voordelen liggen.

* Verbeterde ingebouwde archiveringsfuncties - 48 procent ziet voordelen in verbeterd beheer via deze functionaliteit.

* Verbeterde Outlook Web Access - 40 procent zou het daar voor doen.

* Verhoogde zekerheid en disaster recovery - 40 procent is gecharmeerd van de Disaster Availability Groups (DAGs).

* Verbeterde productiviteitsfuncties - 40 procent wordt warm van spraak-naar-tekst voicemail preview en de mogelijkheid om berichten te groeperen via de Conversation View.

Waarom zou je het laten?

* Budgetproblemen - 57 procent geeft aan dat een migratie naar Exchange 2010 op dit moment er budgettechnisch gewoon niet in zit.

* Tevreden met de huidige niet-Microsoft oplossing - 43 procent redt zich sowieso prima zonder Exchange.

* Overstap te lastig - 31 procent zou misschien wel willen, maar ziet de overstap vanaf een niet-Microsoft oplossing als een te groot obstakel.

* Te vroeg - 29 procent is net pas overgestapt naar Exchange 2007 en vindt het veel te vroeg om nu al over 2010 te praten.

* Te bèta - 15 procent laat zich weerhouden door het feit dat de backup-software alleen nog in bèta-vorm beschikbaar is.

* Onvoldoende expertise in huis - 14 procent zegt niet het juiste personeel in huis te hebben om het nieuwe systeem te kunnen managen. Bron: Techworld