“We houden alle opties open voor hoe we op de laatste verklaring van Microsoft zullen reageren”, zei mede-oprichter van Plurk Alvin Woon gisteren. “Een rechtszaak is zeker een van de mogelijkheden die we overwogen hebben en die we blijven overwegen”, voegde hij daar nog aan toe.

Eerder deze week beschuldigde Plurk Microsoft ervan dat het code had gestolen voor de Chinese microblogging dienst Juku. Microsoft heeft dit toegegeven, met als excuus dat het bedrijf een externe ontwikkelaar had aangetrokken om de dienst te ontwikkelen. Die zou de code voor zijn project uit Plurk hebben gehaald.

Maar dat is in tegenspraak met wat MSN China eerder deze maand schreef in een e-mail, waarin stond dat Juku een innovatie is van MSN China, gebaseerd op Windows Live Messenger networks. Daarmee reageerde MSN China toen al op beschuldigingen van Chinese bloggers dat Juku een gestolen versie was van Plurk. Plurk was, tot het in april dit jaar werd geblokkeerd door de overheid, erg populair in China.

Deze zaak brengt Microsoft in een vervelende positie. Het bedrijf klaagt al jaren over diefstal van intellectueel eigendom in China. En nu heeft het zich daar zelf schuldig aan gemaakt.

Dave Thompson, een woordvoerder van Plurk, zei dat het bedrijf de blogpost waarin het Microsoft beschuldigde van diefstal pas heeft geplaatst nadat vast was komen te staan dat er boze opzet in het spel was. “De client en backend code van Plurk is nog steeds helemaal bedrijfseigen en niet makkelijk toegankelijk voor iedereen. Technisch gesproken is de code van aan de client side geobfusceerd. Iemand heeft de moeite en de tijd genomen om alle JS code uit te pakken en te reengineeren om het er anders uit te laten zien”, zei hij.

Bron: Techworld