FileZilla is een Open Source project dat zowel een FTP-cliënt als een FTP-server omvat. Beide producten draaien op eigenlijk iedere versie van Windows, van NT 4 tot en met Windows 7. De FTP-cliënt is van de producten duidelijk de meest uitgebreide.

Alle verbindingen

FileZilla ondersteunt zowel standaard FTP-verbindingen als SFTP via SSH en SSH2, FTP over TLS en FTP over SSL. Wat de security manager ook eist, er kan dus aan worden voldaan. FileZilla kan overweg met anonymous login en login op useraccount. Bovendien beschikt het over Sitebeheer waar alle instellingen van veelgebruikte verbindingen bewaard kunnen worden en daarna snel opnieuw gebruikt. De Sitemanager staat het ook toe meer en specifiekere instellingen voor een verbinding te configureren dan via de login-balk in het programma zelf.

FileZilla biedt twee navigatievensters. Beide geven in een Verkenner-look de mappen en bestanden weer, lokaal, op een server of tussen twee servers. Navigeren gaat eenvoudig, bestanden kopiëren en verplaatsen ook. Bovendien gebruikt FileZilla queuing. Grote bestanden of reeksen opdrachten worden daarmee eerst in een queue geplaatst en daarna afgehandeld.

Identieke mappen

Het navigeren in FileZilla wordt vergemakkelijkt met een aantal opties, zoals het synchroon bladeren door identieke mappenstructuren. Bevatten de weergegeven locaties identieke mappen, dan kan bovendien via ‘gesynchroniseerd bladeren’ door beide mappenstructuren tegelijk gebladerd worden. Een echte timesaver! Net als het vergelijken van mappen en bestanden op twee locaties via de functie ‘mappenvergelijking’. Dit laatste kan zowel op tijd als bestandsgrootte.

Een andere handige functie is het filteren op bestandsnaam. FileZilla komt met een aantal standaard filters voor de lokale en externe bron, zoals CVS en SYN directories, tijdelijke en backupbestanden, configuatiebestanden. Opnieuw is het mogelijk de filters aan te passen of helemaal nieuwe te maken.

De Server

De FileZilla-server is niet nodig om de cliënt te gebruiken. Maar op systemen waar geen FTP-server actief is, kan wel met weinig omhaal de FileZilla-server worden geïnstalleerd. FileZilla Server is niet de meest uitgebreide FTP-server maar ondersteunt ondanks zijn geringe omvang wel belangrijke FTP-functies, waaronder FXP voor het versturen van bestanden van de ene FTP-server naar de andere.

Veiligheid voor alles

Voor FileZilla-server geldt nadrukkelijk de noodzaak om de laatste versie te gebruiken. In enkele oudere versies van het product zijn recent enkele grote beveiligingsfouten ontdekt die in de nieuwste versie opgelost zijn.

Uitgebreide informatie over de mogelijkheden en opties binnen FileZilla en FileZilla Server zijn te vinden op de documentatiepagina van het FileZilla-project.

Bron: Techworld