Reza werkt nu 10 jaar bij het bedrijf Quercus Technical Services. Het is een bedrijf dat inspecties uitvoert op bijvoorbeeld boorplatformen en metrosystemen, maar ook cursussen geeft in explosieveiligheid en energietechniek. Denk bij dat laatste aan cursussen voor hoog- en laagspanningswerkzaamheden. Het bedrijf is verder bezig met het ontwikkelen van Asset Management software, waarmee gegevens die bij inspectie worden vergaard goed beheerd kunnen worden. 10 Jaar geleden bestond het bedrijf nog uit 1 man IT en nu zijn dat er 6.

Tool

Reza’s favoriet is de gratis network management tool Spiceworks. “Het heeft een ontzettend goede netwerkinventarisatie ingebouwd. Vanuit de server kun je je netwerk in kaart brengen, ook de software die op de afzonderlijke clients staat. Verder zit er een hele actieve community achter. Dit geeft ook al wel aan dat de tool een breed draagvlak heeft bij collega sysadmins en dus bij meer mensen favoriet is.”

Verschillende omgevingen

“We draaiden toen ik begon Windows Small Business Server”, zegt Reza. “Dat vind ik een erg goede oplossing. ‘Helaas’ zijn we daar uitgegroeid. Nu hebben we 3 Windows Server 2003 R2 servers staan. We hebben verder Linux (Ubuntu) servers staan, waar 15 virtuele servers op draaien. De docenten werken op Windows pc’s en die gaan we nu migreren naar Windows 7 en de ontwikkelaars draaien op Mac OS X. Zoals je ziet hebben we dus een nogal uitgebreide omgeving en toch werkt alles naar behoren. Daar ben ik wel trots op.”

Tevreden gebruikers

Reza’s gebruikers zijn dan ook erg tevreden. “Ik haal me wellicht veel werk op de hals, maar de clients zijn vrij open. Dat kan ik doen door gebruikers te onderwijzen, of in elk geval de tijd te nemen om uit te leggen hoe dingen werken en waar ze op moeten letten. Het kost wat tijd, maar daardoor zijn de gebruikers tevreden en is er veel vrijheid. Daarnaast ben ik dus ook sociaal bezig.”

Blunders en snafu’s

Aangezien iedereen wel eens fouten maakt, is Reza ook wel eens een blunder ontschoten. “Onze jongens gaan wel eens offshore naar boorplatformen. Daar inspecteren ze de boel en moeten ze gereedschap mee hebben die functioneert. Ook een laptop, met stabiele software, en een mobiele printer dus bijvoorbeeld. Eén keer is er een laptop gecrasht. Toen zat de inspecteur daar dus op het boorplatform zonder back-upsysteem en ze mogen daar geen lokale pc gebruiken in verband met veiligheidsmaatregelen. Tsjah, de rest van het verhaal ken je wel, het heet ‘Deep Water Horizon’.”

“Nee, maar zonder dollen, de inspecteur moest dus alles met pen en papier doen. Dat is veel werk en daarnaast ook nog eens extra werk om het thuis weer in de database in te voeren. Nu hebben we de nodige maatregelen genomen om de inspecteurs ter plekke naast een pc toch de mogelijkheden te geven om hun werkzaamheden zo efficient mogelijk voort te kunnen zetten.”

Onderscheiden?

Ook Reza vindt het moeilijk om te zeggen waarin hij zich zou onderscheiden als sysadmin in eerste instantie. “Waarom ik zou moeten winnen… Misschien omdat ik niet alleen intern gericht ben. Samen met de hoofdontwikkelaar kan ik totaaloplossingen bieden aan klanten. Ik ontwikkel niet, maar weet netwerktechnisch weer dingen die de ontwikkelaars niet weten of niet snel rekening mee houden. Hierdoor ben ik dus niet enkel druk met de interne netwerkomgeving, maar ook bij de klant kijk ik naar welk systeem naadloos aansluit op de klantspecifieke bedrijfsprocessen. Zoals aangegeven ben ik 70% van de tijd nog altijd aan het ‘beheren’, maar gezien de extra focus op externe omgevingen is er ook steeds meer sprake van projectmanagement van onze software oplossingen.

Alle interviews met de 10 finalisten op een rijtje:

Alex van Heel

Reza Koop

Christian van Driel Marcel Braak Ferry Wenning Martijn Verkuijlen Ferry Zuijdendorp Jurrien Dokter Maarten Bruntink Richard Croes Bron: Techworld