Zogauw de release candidate uitkwam op 9 januari (gisteren is RC2 uitgekomen), zijn we die versie gaan testen op twee Dell 530S desktop pc's. Deze wat oudere computers worden aangedreven door een 2.2GHz Intel Pentium E2200 dual core processor met een 800MHz front-side bus. Elk van de machines heeft 4 GB aan RAM, een 500GB SATA schijf en een geïntegreerde Intel 3100 GMA chipset. Een ervan is voorzien van Windows XP SP3 en de andere draait op MEPIS 8 desktop Linux.

Veel betere prestaties

Tot onze grote vreugde bleek dat de nieuwe Firefox veel minder geheugen in beslag neemt na langer gebruik dan zijn voorganger, Firefox 3.5.6. Beter geheugengebruik mag dan niet het meest opwindende deel zijn van een browser, maar als je een serieuze webgebruiker bent, die uren aan een stuk meerdere tabs open heeft staan, dan is het wel degelijk van belang. We hebben verschillende geheugenproblemen opgemerkt in Firefox 3.5.6, die de prestaties van de pc verminderden. Maar tijdens onze test van 3.6 lijken deze problemen opgelost. En alleen dat al maakt dit in onze ogen een geweldige stap voorwaarts.

We hebben ook opgemerkt dat de nieuwe Firefox veel sneller is dan de vorige versie. Voor een deel komt dit doordat Firefox scripts voortaan asynchroon draait. In het verleden wachtte Firefox eerst op het eerste script van de pagina, voordat het volgende script werd gedraaid, hoe lang het ook duurde voor dat eerste helemaal gedownload was. Nu draait Firefox gewoon het scriptje dat als eerste gedownload is, ongeacht waar het op de pagina staat. Het is een van die kleine veranderingen die een groot verschil maken bij pagina's met meerder scripts.

Firefox 3.6 doet het vooral goed met web 2.0 sites die veel gebruik maken van JavaScript. Met de geüpdatete JavaScript engine TraceMonkey bleek dat de browser meer dan drie keer zo snel was als de vorige versie in de SunSpider JavaScript benchmark test. Op het Windows XP systeem deed Firefox 3.5.6 er 3034.34 milliseconden over, terwijl Firefox 3.6 de eindstreep overkwam al na 1007.0 milliseconden.

Dat is een geweldige vooruitgang, maar daarmee blijft Firefox nog wel achter op Chrome, dan zo'n rondje makkelijk doet in een tijd van 553.0 milliseconden.

Nieuwe features

Maar een browser doet meer dan alleen het renderen van pagina's, en Firefox 3.6 heeft een aantal nieuwe features die er een aantrekkelijke browser van maken.

Gebruikers die het leuk vinden om het uiterlijk van hun browser aan te passen, maar die niet in de technische details van XUL willen duiken, zullen zich goed kunnen vermaken met de Personas in Firefox. Dit is een tool waarmee je met een enkele klik de look&feel van je browser kunt veranderen. Je kunt je eigen thema nemen, of een van de meer dan 35.000 thema's die al beschikbaar zijn. Persoonlijk vinden wij het standaard thema prima, maar dat neemt niet weg dat anderen hier wel mee willen spelen.

Een nieuwe mogelijkheid die voor meer mensen bruikbaar is, is de automatische check of je plug-ins verouderd zijn. Omdat tegenwoordig veel van de beveiligingsproblemen hun oorsprong vinden in verouderde plug-ins, is dit een belangrijke toevoeging. Adobe Flash, dat de meesten van ons gebruiken om webvideo's te bekijken, heeft regelmatig te kampen met veiligheidsproblemen. Door deze verbetering kunnen zelfs gebruikers die het beveiligingsnieuws niet volgen hun plug-ins up-to-date en veilig houden. Wat mij betreft is dit een win/win situatie. Ik zou graag zien dat alle browsers dit implementeren.

De nieuwe Firefox heeft ook nog verbeterde ondersteuning voor HTML5. Om preciezer te zijn ondersteunt Firefox nu full screen native video en je kunt nu lokale bestanden gebruiken in combinatie met webapplicaties. Omdat de kloof tussen traditionele desktopapplicaties en SaaS-applicaties steeds kleiner wordt, zal dit de komende tijd zeker veel worden gebruikt.

Stabieler

Aan de andere kant is het tegenwoordig voor extensies niet meer mogelijk om componenten van derden te laden in de interne componentendirerctory. Dit wordt voorkomen omdat de ontwikkelaars vonden dat veel van de crashes voortkwamen uit extensies en plug-ins die zich misdroegen. Om het nog erger te maken kunnen gebruikers nu ook niet meer bij deze componenten van derden met de addons manager, zelfs niet om ze uit te schakelen.

Op de lange termijn zit hier wel voordeel in, omdat het Firefox stabieler maakt. Maar op de korte termijn is het gevolg dat één op de vier extensies opnieuw zal moeten worden gebouwd voor die kan werken met Firefox 3.6, zo schatten de Firefox-programmeurs. Zelf zijn we bereid om dat offer te brengen, als we daar een browser voor terug krijgen die ons niet in de steek laat terwijl we aan het werk zijn.

Overigens bleek bij onze test dat de extensies die we als absoluut onmisbaar beschouwen, de Google toolbar en de Xmark's Bookmark Sync tool, uitstekend werken met Firefox 3.6.

Alles bij elkaar zijn we onder de indruk van Firefox 3.6. Hoewel we nog steeds onder de indruk zijn van de snelheid van Chrome, is deze nieuwe versie van Firefox zoveel beter dan de vorige dat we hebben besloten om bij Firefox te blijven op Linux en het weer te installeren op Windows.

Internet Explorer? Chrome? Kijk maar uit. Firefox is terug! Bron: Techworld