De meest in het oog lopende vernieuwing is zonder twijfel de ondersteuning voor Multi-touch op Windows 7. Zeker doordat je na download direct op een filmpje kunt klikken waarin te zien is hoe goed Firefox daarmee overweg kan. Multi-touch wordt als belangrijk gezien omdat Windows 7 waarschijnlijk zal verschijnen op verschillende tablet-pc’s.

Daarnaast is Javascript sneller gemaakt door nieuwe JS values, zodat Firefox weer kan concurreren met de andere browsers. Dat dit lukt blijkt ook uit de test van Infoworld, waarin Firefox 4.0 beta naast Chrome als beste uit de bus komt.

Verder is de interface wat veranderd. De tabs staan bijvoorbeeld voortaan helemaal bovenaan, net als bij Chrome, en de reload en stopknop zijn met elkaar geïntegreerd. Verder is er natuurlijk crash protection, voor als plug-ins als Flash onderuit gaan, en ondersteuning voor HTML5.

Gedownload

We hebben Firefox 4.0 beta 3 natuurlijk direct gedownload en geïnstalleerd. De interface ziet er inderdaad goed uit. Maar de browser lijkt wel heel wat geheugen te vreten. Onze computer heeft slechts 1GB aan RAM en dat lijkt in combinatie met een paar andere programma’s toch wat te veel van het goede. Chrome heeft daar echter beduidend minder last van.

Xmarks wordt nog niet ondersteund door de nieuwe beta, en daardoor konden we niet al onze favorieten in één keer openen in tabbladen, wat altijd een mooie test is voor de snelheid. Aan de andere kant hadden we niet het gevoel dat dit goed zou gaan. Gelukkig is het nog maar een beta.

De nieuwe beta is te downloaden via Softpedia

Bron: Techworld