Smokescreen is een open source project dat Flash naar de iPhone wil brengen. Maar niet door de iApparaten te jailbreaken of door Steve Jobs aan zijn hoofd te zeuren. Het wil Flash af laten spelen zonder dat er een Flash-plugin voor nodig is.

Smokescreen zet Flash om in HTML5 en JavaScript, twee webtechnologieen die Apple wel ondersteunt. De technologie moet wel worden geïmplementeerd door webontwikkelaars. Maar volgens de makers hoeven die niets extra’s te leren. Het zou gewoon werken.

Het is de makers van de software vooral te doen om het tevreden stellen van adverteerders die hun advertenties in Flash aanleveren. Met Smokescreen maak je je website voor hen extra aantrekkelijk, omdat de advertenties op jouw website ook op de iPhone en iPad te zien zijn. Maar de software is natuurlijk ook voor andere doeleinden in te zetten.

De broncode is nog niet beschikbaar, maar er zijn al wel een paar demo’s van Smokescreen te zien. Probeer ze maar op je iPhone. Daarbij moet je volgens de makers wel bedenken dat Smokescreen in JavaScript is geschreven en dat het daardoor langzamer is dan de Flash-plugin. Bovendien is het afhankelijk van de prestaties van je browser. Voor het sneller maken van Smokescreen moeten ze in de toekomst nog een paar trucs uit de hoge hoed toveren.

Overigens is Smokescreen niet het eerste project dat Flash naar de iPhone probeert te brengen. Eerder dit jaar kwam ook Gordon al boven water, wat Flash omzet in JavaScript

Smokescreen - iPad demo #1 from Chris @ RevShockAds on Vimeo.

Bron: Techworld