Freescale heeft in een video een aantal concept tablets met hun i.MX51 processor laten zien die draaien op Linux. Opmerkelijk daarbij is dat een van de tablets Chromium OS draait, de open source variant van ChromeOS van Google. De tablet die Freescale liet zien heeft nog geen touchscreen. Freescale is dan ook nog druk bezig om Chromium te finetunen en te verbeteren. Daarbij draagt het stevig bij aan het open source project, aldus de marketing manager van Freescale die de tablets laat zien.

De tablets zijn nog slechts proof-of-concepts, waaruit blijkt dat het besturingssysteem goed draait op de processor. Freescale heeft de code gewoon gedownload van de site en aangepast aan hun processor. Of de tablets ook uitkomen met ChromeOS, als Google dat eenmaal uitbrengt, zegt Freescale niet. Wel laat de marketing manager doorschemeren dat ze er niet blij mee zijn dat ChromeOS helemaal door Google wordt gecontroleerd.

Een ander tablet dat Freescale laat zien draait op Millos, een Linuxversie van Thundersoft. Deze tablet ziet er al veel gelikter uit. Het apparaat maakt al volledig gebruik van het touchscreen. Er draait Firefox op en kan bijvoorbeeld Flash 10 aan.

Uit deze concepten blijkt dat Freescale deze apparaten voor minder dan 200 dollar op de markt zal kunnen brengen, waardoor een tablet met Linux ineens een aantrekkelijke optie wordt.

Bron: Techworld