Sun-werknemer Joerg Moellenkamp heeft op zijn blog een uitgebreide analyse van het probleem beschreven. Gebruik je op een OpenSolaris-server ZFS met de nieuwe deduplicatiemogelijkheid, en sla je twee kopieën van een VM-image van 8 GB op, dan vereist dit dankzij deduplicatie geen 16 GB opslag, maar slechts 8 GB en een beetje. De kolom "Used" van df op dit bestandssysteem telt echter 16 GB, omdat vanuit het standpunt van het bestandssysteem er twee bestanden van 8 GB zijn opgeslagen.

Met de kolom "1K-blocks" gebeurt ook iets vreemds: bij een normaal bestandssysteem verandert die totale grootte niet, maar bij gebruik van deduplicatie neemt die kolom toe met de grootte van het gededupliceerde deel. Zowel de totale grootte als de gebruikte grootte van het bestandssysteem wordt dus verkeerd weergegeven, en ook de kolom met het percentage geeft een verkeerde waarde.

Het commando "zpool list" voor het tonen van informatie over de ZFS storage pools geeft wel de juiste waarden. Moellenkamp raadt dan ook aan om voor een ZFS-bestandssysteem altijd naar zpool terug te grijpen en niet naar df. Heel wat scripts om een bestandsysteem te monitoren gebruiken echter df, en ook die moeten vervangen worden als je gebruik maakt van geavanceerde mogelijkheden van ZFS, zoals deduplicatie.

Bron: Techworld