De standaardinstallatie van OpenSolaris is vrij zwaar: ze neemt meer dan 3 Gbyte aan schijfruimte in beslag en levert een volledige Gnome-desktopomgeving met bijbehorende programma's. Wil je OpenSolaris inzetten voor een specifieke taak, zoals een Drupal-, Ruby- of Glassfish-testomgeving in VirtualBox, dan vormt die volledige installatie een grote ballast. Daarom heeft Sun-ingenieur Jignesh Shah een minimale OpenSolaris-appliance aangemaakt en biedt deze aan als een OVF-image.

Je kunt het OVF-bestand in VirtualBox 2.2 importeren in het menu File > Import Appliance. Daarna start je het OpenSolaris-appliance op en log je in met gebruikersnaam root en wachtwoord opensolaris. Het verbruikt zo'n 360 Mbyte schijfruimte en biedt alle basiscomponenten van een tekstgebaseerd OpenSolaris-systeem. Dat maakt het ideaal voor een virtual appliance. Shah biedt ook het script aan waarmee hij de appliance heeft aangemaakt, zodat je dit naar eigen goeddunken kunt aanpassen.

Mocht je op een bepaald moment toch de volledige desktop willen, dan kan dat met het commando pkg install slim_install. Dit neemt wel heel wat tijd in beslag, aangezien het meer dan 600 Mbyte pakketten downloadt en installeert, waarmee je uitkomt op hetzelfde als wanneer je de standaardinstallatie van OpenSolaris zou uitvoeren.

Bron: Techworld