Volgens Alberto Bozzo, vice-president van HP’s Personal Systems Group in Europa, is het een van de belangrijkste trends op dit moment: bedrijven die hun desktops verruilen voor notebooks en andere mobiele apparatuur. "Mensen willen onderweg dezelfde functionaliteit en kracht als op kantoor. En dat kan."

Europeanen blijken een voorkeur te hebben voor veelzijdige, elegante notebooks. "De combinatie 'licht, dun, wide-screen en draadloos' is hier een succes", aldus Bozzo.

De prijzenslag zou er voor zorgen dat veel bedrijven hun werknemers mobiel maken met een notebook of ander apparaat. Met een 'kwaliteitsproduct' van 500 dollar hoeft niemand meer te twijfelen, meent de vice-president. Ook relatief nieuwe technologieën als wifi, gprs en umts zouden de verkopen gunstig beïnvloeden. "De verwachting is dat er volgend jaar meer notebooks dan desktops worden verkocht."

Blackberry-syndroom

Volgens Stefan van Vlerken van Elmo ICT Systems – een van HP's Ipaq-resellers in Nederland – laten sommige bedrijven zich te veel meeslepen door de mobility-hype. "Enkele bedrijven hebben last van het Blackberry-syndroom: teveel werknemers krijgen dan een Blackberry of een ander mobiel apparaat. We zien dit vooral bij grote bedrijven gebeuren. Systeembeheerders zitten in zo'n geval met hun handen in het haar, want ze krijgen voortdurend mensen aan hun desk."

Waar het bij sommige bedrijven fout gaat, gaat het op andere plekken juist goed. "De overheid is intussen al over het Blackberry-syndroom heen", stelt Van Vlerken. "Daar is mobiele apparatuur al langer ingeburgerd." Maar ook in de zorg, een sector die van oudsher veel administratieve rompslomp kent, heeft de pda inmiddels zijn nut bewezen.

Uitdagingen

Volgens Bozzo moet HP de komende jaren een aantal hindernissen nemen. "Beveiliging wordt een kritische succesfactor", aldus Bozzo. "We willen naar een kleine reeks, veilige apparaten toe die alleen door personeel worden gebruikt, goed beveiligd zijn en volledig door de it-afdeling kunnen worden beheerd."

Ook de convergentie van verschillende functies en verantwoordelijkheden zou een uitdaging zijn. "Mobiele apparaten zijn tegenwoordig telefoons, applicatieplatforms, archieven en instant messaging-apparaten tegelijk."

Vooralsnog mag Bozzo niet klagen: HP verkocht in het eerste kwartaal van 2006 bijna net zoveel notebooks in de emea-regio als Acer en bijna 50 procent meer dan in het zelfde kwartaal een jaar daarvoor. Bron: Techworld