Volgens Milan Rado, verantwoordelijk voor technical marketing bij Asus, was er geen vraag meer uit de markt. Asus introduceerde als eerste de netbook, waarbij uit kostenoverwegingen in eerste instantie werd gekozen voor een Linux-besturingsysteem. Veel concurrenten kwamen daarop met netbooks die draaiden op Windows XP. De consument koos al snel voor die versies. Dat bleek de doodsteek voor Linux-netbooks. “Wij hebben het lang geprobeerd. Helaas wil de markt toch de Windows gebaseerde producten”, zegt Rado.

Volgens Marcel Joosten, commercieel directeur bij Central Point, bleek de adoptie van Linux in de Nederlandse markt toch een stap te ver. “De reden is denk ik (als wij kijken naar het verleden) dat het gebruik te beperkt was bij de netbooks ten opzichte van een Windows XP of nu Windows 7 Starter machine. Met name de compatibiliteit met andere applicaties speelde parten. Ook kregen wij veel vragen over bijvoorbeeld de installatie van MS Office of iTunes op zo’n Linux machine.” Ook het prijswapen heeft maar kort een rol gespeeld. “Het prijsvoordeel wat de Linux-machines hadden, ging al snel onderuit met de komst van de tweede generatie netbooks met goedkopere CPU’s.”

Toch geeft Asus het niet zomaar op, zegt Rado. “Expressgate is trouwens wel een mini-OS dat bij ons standaard op alle netbooks wordt meegeleverd. Dat is een lichtgewicht Linux stack. Alsnog willen we onze klanten laten wennen aan een andere gebruikerservaring, dat lukt ons aardig met deze shell.” Daarnaast wijst hij op de komst van Android, dat toch ook een Linux-versie is. “Zodra er straks tablet-achtige producten verschijnen zal dat een interessante variant voor Windows worden. Ik verwacht dat er tijdens de Computex een nieuwe oplossing van Asus getoond zal worden.”

Bron: Channelworld Bron: Techworld