Alle Gmail gebruikers zullen de komende dagen toegang krijgen tot de feature, die vooralsnog is behangen met bèta label. Gebruikers van Google Apps kunnen de feature alleen gebruiken als hun admin ‘pre-release features’ toestaat.

Google heeft tot de feature besloten, omdat gebruikers volgens het bedrijf steeds meer overladen worden met e-mail. Daardoor is men zowel voor zakelijke als privé e-mail veel tijd kwijt met het beheer van hun inbox.

Extra optie

Priority Inbox is extra manier om de mailbox in te delen. Wanneer men voor deze ‘view’ kiest, kan er nog altijd teruggeschakeld worden naar bijvoorbeeld de chronologische volgorde.

De nieuwe feature deelt de inbox op in drie delen. Het bovenste deel bevat de belangrijkste en ongelezen berichten, het middelste de berichten die gebruikers met een ster hebben aangemerkt en in het onderste deel staan de rest van de berichten.

Omgekeerd spam filter

Volgens Google's directeur van productmanagement Matthew Glotzbach, kun je Priority Inbox zien als een soort van omgekeerd spam filter. In plaats van het blokkeren en apart zetten van ongewenste e-mails, worden belangrijke e-mails bovenaan gezet.

Het algoritme waarmee Google de mate van belangrijkheid bepaalt, is onder andere gebaseerd op de frequentie van contact met een afzender, of berichten al of niet gelezen en beantwoord worden, maar ook op handmatige invoer van de gebruiker.

Efficiëntie

Volgens tests van Google besteden gebruikers met Priority Inbox gemiddeld 6% minder tijd aan het beheren van hun mail. Bij een gebruiker die per week 13 uur besteedt in zijn inbox, zou dat neerkomen op een tijdswinst van een werkweek per jaar volgens Google.

Bron: Techworld