Elke zes maanden wordt er een nieuwe versie uitgebracht van Gnome, een van de twee populairste desktops voor onder meer Linux en *BSD. Versie 2.28 is waarschijnlijk de laatste in de 2.x serie, voordat in maart 3.0 moet verschijnen.

De grootste toevoeging is waarschijnlijk de Bluetooth-module, waarmee gebruikers nu eindelijk al hun Bluetooth-apparaten overzichtelijk kunnen beheren, zoals muizen, toetsenborden en headsets. Maar met deze module kun je ook via je mobiele telefoon het internet op.

Een andere opmerkelijke verandering is dat Epiphany, de browser van Gnome, van engine is gewisseld. In plaats van Gecko van Mozilla wordt voortaan Webkit gebruikt, de engine die onder andere ook door Google Chrome wordt gebruikt. Voor gebruikers is dat verder niet direct te zien, maar volgens de aankondiging lost het wel een aantal lang lopende problemen op.

Wat wel direct zal opvallen is dat er geen iconen meer gebruikt worden in de menu’s en de knoppen. Dat standaardiseert de menu’s en je hoeft niet meer te wachten tot die pictogrammen geladen zijn.

Gnome 2.28 heeft verder nog een preview van Gnome Shell, die in versie 3.0 moet komen. Met Gnome Shell zal de hele interactie met de gebruiker zal veranderen. Daarmee zal de Gnome desktop voor het eerst sinds enkele jaren echt fundamenteel veranderen. Met deze preview is Gnome 2.28 toch een beetje de voorbode voor de veranderingen die er aan zitten te komen. Je kunt de Metacity windowmanager vervangen voor Shell door het in te stellen in het desktop effects scherm, of door gnome-shell -–replace te tikken in de terminal.

Bron: Techworld