Begin deze maand introduceerde Google de nieuwe dienst Instant Preview. Gebruikers van de zoekmachine kunnen daarmee een screenshot van de zoekresultaten zien en zo een blik op de pagina werpen voordat zij die bezoeken.

Eén pageview

Nu blijkt dat bezoekersstatistieken van websites vertekend werden door deze nieuwe dienst van Google. Als er geen recent screenshot van de website voorhanden is, dan maakt Google deze direct aan. Dat telde als één pageview terwijl de gebruiker de website dan nog moet bezoeken.

De zoekgigant meldde kort na de lancering van de dienst zelf al dat er, indien nodig, een screenshot van de pagina’s wordt gemaakt. Snel daarna meldden de eerste websitebeheerders zich op het forum van Google omdat hen opviel dat de bezoekerscijfers van hun website op Google Analytics vertekend waren.

Vannacht opgelost

Search Engine Land meldt dat Google medewerker John Mueller zich gisteren in deze discussie mengde. Hij bevestigt de problemen met Google Analytics. Mueller geeft aan dat het script dat de schermafbeelding van een website maakt ook JavaScript uitvoert en dus het script van Google Analytics activeert zodat de bezoekersaantallen omhoog gaan.

De medeweker van Google beloofde toen nog dat zij het probleem gingen oplossen oplossen. Dat zou Google doen door het script van Analytics uit te sluiten in de preview. Mueller gaf toen nog geen termijn voor die oplossing. De zoekgigant laat inmiddels via zijn weblog weten dat het probleem sinds vannacht is opgelost.

Niet opgeschoond

Google schoont de zoekresultaten niet op, dus de statistieken waarin de Instant Preview bezoekers nog zijn meegeteld worden niet aangepast. Gebruikers van Google Analytics die dat tegen willen gaan, kunnen de user-agent van het script uitsluiten. Dat zou ook moeten helpen voor gebruikers die vertekende bezoekersaantallen zien met andere diensten, daar gaan de statistieken namelijk nog wel verkeerd.

Google heeft inmiddels een lijst met veelgestelde vragen over dit onderwerp online gezet. Daarin staat in ieder geval te lezen dat de user-agent Mozilla/5.0 (en-us) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko; Google Web Preview) Version/3.1 Safari/525.13 is.

Bron: Techworld