Google’s Nexus One komt eindelijk naar Nederland. Hoewel het succes van de Nexus One in Amerika vooralsnog wat tegenvalt, lijkt dat niet aan het toestel zelf te liggen. Gebruikers zijn overwegend enthousiast (zoniet ronduit overweldigd), maar Google heeft opvallend weinig moeite gedaan het toestel aan de man te brengen, waardoor de verkoopcijfers stagneren. Wat het toestel in Nederland gaat doen, staat nog te bezien. Officieel is Vodafone ergens in mei de leverancier van het toestel in Nederland – maar via sites als NexusOnekopen.nl is het toestel al enige tijd verkrijgbaar met verschillende abonnementen. Volgens sommigen is de Nexus One de eerste “iPhone Killer” die die naam ook werkelijk verdient – we gaan eens kijken wat daarvan waar kan zijn.

Look & feel

Het design van de Nexus One wordt in elk geval goed ontvangen. Het toestel is iets hoger en iets smaller, en iets dunner dan de iPhone, maar ligt prettig in de hand en voelt ondanks het lagere gewicht stevig aan. Het scherm is niet alleen iets groter (hoger) dan dat van de iPhone, maar heeft vooral ook een veel hogere resolutie. Daar staat tegenover dat op internet geluiden te vinden zijn van gebruikers die het ‘active-matrix organic light-emitting diode’ scherm van de Nexus lastig leesbaar vinden in normaal daglicht. De aanraakgevoeligheid is uitstekend, mede dankzij de snelle processor.

De Nexus One werd oorspronkelijk in Amerika uitgebracht zonder multitouch ondersteuning (bediening met twee vingers tegelijk), omdat Apple daar zijn patent op laat gelden. Maar begin dit jaar besloot Google alsnog die claims aan zijn laars te lappen (waarschijnlijk met reden: eind maart werd Apple zelf aangeklaagd wegens vermeende patentschendingen op multitouch-gebied), en inmiddels is de multitouch-capaciteit (die wel al in de Nexus One was ingebouwd) wel degelijk geactiveerd. Helaas komt die functionaliteit op de Nexus One niet helemaal lekker uit de verf.

Onder de motorkap

De Nexus One draait het Android 2.1 besturingssysteem op een Qualcomm QSD8250 Snapdragon chip (rechts op de foto), een krachtige maar energiezuinige mobiele 1GHz CPU die ook wordt gebruikt in de de HD2 van HTC en de TG01 van Toshiba. De chip is gebaseerd op dezelfde ARM Cortex-A8 core als de Samsung S5PC100 chip van de iPhone 3GS, maar die processor draait op 600MHz.

De Nexus One heeft 512MB Flash geheugen en 512MB RAM aan boord, waarmee het toestel helemaal klaar is voor multi-tasking. De snelheid van het toestel wordt geroemd in vele reviews. De iPhone moet het doen met 256MB RAM. Via een losse SD-kaart krijgt de Nexus One 4GB extra opslagruimte, naar behoefte uit te breiden tot 32GB. Maar volgens tech-specialist Walter Mossberg kan daarvan maar maximaal 190MB worden gebruikt voor applicaties (de rest is voor bestanden). Op de iPhone is bijna de volle 16 of 32GB beschikbaar voor apps.

Netwerken

Zowel de iPhone als de Nexus One maken gebruik van de Broadcom BCM4329 chip voor Wifi, Bluetooth en FM Radio. Het grote verschil is dat in de Nexus One de ondersteuning voor 802.11n High Throughput (HT) is ingeschakeld, terwijl dat bij de iPhone uit staat. Maar uiteindelijk zal in de praktijk moeten blijken hoe de Nexus One met de Nederlandse netwerken omgaat. De Qualcomm RTR6285 chip in het toestel ondersteunt in elk geval meerdere UMTS-banden en quadband GSM/EDGE. AGPS is standaard geïntegreerd, en net als de iPhone heeft de Nexus One een kompas en accelerometer. Of het bereik van de Nexus One beter zal zijn dan dat van de iPhone is helaas nog niet bekend. Het toestel schijnt wat moeite te hebben om 3G-verbindingen vast te houden, maar de dekking van 3G is goed in Nederland, waardoor weinig problemen worden verwacht.

Batterijen

De 1400 mAH batterij in de Nexus One is in elk geval, in tegenstelling tot die van de iPhone, verwijderbaar (scheelt 30 gram). Hoewel Google stelt dat het mogelijk moet zijn twee uur langer met het toestel te bellen dan met de iPhone (7 vs. 5 uur), blijven alle overige opgaven achter bij die van Apple. Met name de multitasking mogelijkheden slurpen energie, maar ook zonder die apps houdt het toestel het niet langer dan 250 uur vol in standby op een 3G-netwerk (tegen 300 uur voor de iPhone 3GS, volgens fabrieksopgaven).

Software

Op de Nexus One draait versie 2.1 van het Android besturingssysteem. De meeste vernieuwing in deze versie zit in de interface, zoals eenvoudiger navigatie in het basisscherm, sterk verbeterde spraakherkenning voor ieder beschikbaar tekstveld (hoewel ook dat zich nog moet bewijzen in het Nederlandse taalgebied). Een groot voordeel van de Nexus One boven de iPhone is de ondersteuning voor multitasking, wat de iPhone alleen toestaat voor Apple-applicaties.

iPhone-gebruikers kunnen kiezen uit een immer uitdijende bibliotheek van meer dan honderdduizend apps, waar Apple over waakt als een moederkloek over haar eieren. Voor Android zijn ‘pas’ enkele tienduizenden apps beschikbaar, maar het aantal groeit snel. Een voordeel voor Android-gebruikers is dat ontwikkelaars van Google veel meer vrijheid krijgen dan van Apple, waardoor ook buiten de Android Market steeds meer apps verkrijgbaar zijn. Overigens heeft die vrijheid ook een nadeel: Google heeft veel minder greep op de kwaliteit of betrouwbaarheid van dergelijke apps, en de kans dat malware opduikt op het Android-platform lijkt daardoor groter – in theorie; in de praktijk is vooralsnog nog geen groot misbruik bekend. Zeker is dat Google, naast de apps,

zijn uiterste best doet de gebruikers van zijn telefoons te voorzien van een ideale gebruikservaring via allerlei webservices (zoals Gmail, Docs et cetera).

Entertainment

Zowel de Android browser op de Nexus One als Apple’s Safari browser zijn gebaseerd op de open-source Webkit engine. Maar de Android browser is nu al de op één na meest gebruikte browser voor smartphone webverkeer in de VS. Een deel van dat succes is zeker te verklaren door de ondersteuning van Flash op Android 2.1. Hieronder zie je de Android browser op een Nexus One waarin Adobe’s Flash Player 10.1 draait (een bèta).

Waar de iPhone met de 3GS een flinke stap heeft gezet door de camera sterk te verbeteren, heeft de Nexus One niet alleen meer megapixels (5 ipv 3Mp), maar toont hij de resulterende foto’s ook in volle glorie op het veruit superieure beeldscherm.

Conclusie

De Nexus One heeft goede kaarten, maar of hij de iPhone werkelijk naar de kroon kan steken, staat nog te bezien. De multimediabelevenis op de Nexus One is dankzij het prachtige scherm weliswaar heel goed, maar de apps die de iPhone ervoor ter beschikking heeft zijn vooralsnog wat beter uitgewerkt. Aan de andere kant: niet iedereen is gecharmeerd van iTunes, en voor die groep is de Nexus One zeker een verademing.

Beide toestellen beschikken over multitouch, maar op de Nexus One werkt dat helaas niet vlekkeloos. Google bezweert dat dat niet aan Android ligt, maar aan de gebruikte sensor (overigens dezelfde als in de G1 en myTouch – de Motorola Droid heeft er geen last van). De kans dat de sensor nog op korte termijn vervangen gaat worden, lijkt helaas klein. Dat maakt de Nexus One niet bepaald onbruikbaar, maar daardoor lijkt het er wel op dat de iPhone, ondanks de mindere specificaties, uiteindelijk toch een betere gebruikservaring biedt. Daar staan dan wel weer de multitasking-mogelijkheden van de Nexus One tegenover, al voelt lang niet iedereen de behoefte daar gebruik van te maken en kan het de batterijduur flink verkorten.

Of de ogenschijnlijk ongelijke strijd op app-gebied werkelijk een serieus nadeel is, hangt af van de kwaliteit van de apps die ter beschikking komen in de Google Android Market. Op dit moment zijn ook daar al aardig wat apps beschikbaar waar kwijlende fans stijl van achterover slaan – voor de Wow-factor maakt het dan ook vrij weinig verschil.

Waar de Nexus One in Nederland op zou kunnen scoren is het bereik. iPhones staan hier niet bekend om hun briljante dekking, hoewel Apple fanboys dat maar al te graag wijten aan de koppelverkoop met T-Mobile. Dat de Nexus One via Vodafone binnenkomt, belooft wat dat betreft veel goeds.

Onder de streep ontloopt het elkaar weinig. De iPhone blijft een icoon, en de opvolger (de ‘4G’) is al onderweg, met specs die waarschijnlijk die van de Nexus One volledig van de kaart gaan blazen. Maar op dit moment is de Nexus One op zijn minst een aantrekkelijk alternatief: het toestel is duidelijk anders en zijn eigenaar kan een wedstrijd verplassen met de iPhone fanboys zonder vrezen tegemoet zien.

Bron: Techworld