Al enkele weken wordt er gespeculeerd over de mobiele plannen van Google, die door Google zelf vooral hardnekkig werden ontkend. Bronnen bij Google hebben nu echter toegegeven dat de lancering van ‘Android’ vandaag plaatsvindt, zo meldt de nieuwsdienst van IDG.

Google neemt het met Android op tegen de mobiele platformen van Microsoft en Symbian. Door internettoegang vanaf een mobieltje eenvoudiger te maken, hoopt Google op termijn meer te verdienen aan online diensten, onder meer via extra advertentie-inkomsten.

Android moet het proces van ontwikkelen en uitrollen van mobiele applicaties eenvoudiger maken, op zo’n manier dat een applicatie compatible is met meerdere mobiele telefoons. Google’s open source ontwikkelplatform biedt hiervoor alle componten die nodig zijn, zoals een besturingssysteem, API’s, een middlewarelaag, een aanpasbare gebruikersinterface en zelfs een mobiele browser. Ook de standaard protocollen voor instant messaging worden ondersteund.

Google heeft inmiddels dertig partners gevonden voor het platform, waaronder Intel, T-Mobile en HTC. Onder andere Nokia en Apple ontbreken nog op de lijst met partners. Het ontwikkelplatform is gratis voor iedereen die het wil gebruiken. De diverse componenten worden echter op zijn vroegst halverwege 2008 verwacht.

Bron: Techworld